I en tid då arbetslösheten stiger borde arbetsförmedlingen vara en trygg hamn för Sveriges arbetssökande. Men verkligheten visar en annan bild. Brister i tillgängligheten har blivit regel snarare än undantag, vilket sätter de mest utsatta i kläm. Att nio av tio försök att använda arbetsförmedlingens chattfunktion inte besvaras och att var femte telefonsamtal sållas bort redan innan det når telefonkön, är ett systemfel som inte går att ignorera.
Myndigheten erkänner själva att tillgängligheten “inte är tillfredsställande”, men det räcker inte med att konstatera problemet – handling krävs. I dag har arbetssökande allt svårare att få det stöd de har rätt till, samtidigt som regeringen prioriterar grupper långt från arbetsmarknaden. Även om det är viktigt, innebär det att resurser för de breda grupperna arbetssökande prioriteras ned. Detta leder till en paradoxal situation: fler behöver hjälp, men färre får det.
Samtidigt försämras stödfunktionerna drastiskt. Minskade budgetanslag har lett till personalnedskärningar, vilket drabbat handläggarnas förmåga att hantera ökande arbetsbelastning. Chattfunktionen, som en gång sågs som en lösning för snabbare service, har försämrats avsevärt. Trots att detta uppmärksammades redan 2022, har inga märkbara förbättringar skett.
Det är också anmärkningsvärt att färre arbetssökande tilldelas tjänsten “Rusta och matcha”, där externa aktörer kan erbjuda individuellt stöd. Dessa företag är en viktig resurs för att avlasta arbetsförmedlingen och hjälpa fler ut på arbetsmarknaden. Att inte nyttja denna möjlighet fullt ut är både ineffektivt och kortsiktigt.
Regeringen och arbetsförmedlingen måste agera. Ökade resurser, förbättrade digitala tjänster och en mer effektiv fördelning av arbetssökande till externa aktörer är några av de åtgärder som måste prioriteras. Det går inte att ignorera hur bristande tillgänglighet skapar ökat utanförskap och förlorad tillit till samhällets viktigaste verktyg för arbetsmarknadsstöd.
Sverige behöver en arbetsförmedling som klarar sitt uppdrag – nu, inte senare.
Stephan Philipson
Det var inte enda presenten till Hanhalssupportrarna
Det fanns bara en sak i huvudet när Mikael och Sofia Schött klev innanför dörrarna. När de öppnas igen och de promenerar ut genom dem så ska de kliva ut ur den här mardrömmen allihopa tillsammans. De vaknade utan sin älskade Tristan. Det var tio år sedan – nu är de redo att berätta sin historia om hur man faktiskt tar sig vidare.