Svar på insändare: Laga mat som barnen tycker om
Jag tar din oro på stort allvar. Vi vill naturligtvis att alla ska tycka om och äta maten för att få energi och kunna prestera på bästa sätt. Kommunen serverar cirka 13 300 luncher varje dag i våra förskolor och skolor och det är en utmaning att servera mat som alla tycker om. För att eleverna ska bli mätta och nöjda blir de erbjudna två rätter varje dag, där minst en av dem innehåller kött eller fisk. För att variera menyn testas och utvärderas nya rätter. Uppskattas inte de nya rätterna, så kommer de inte tillbaka på menyn fler gånger.
Måltidsverksamheten arbetar hårt med att erbjuda en meny som så många som möjligt ska tycka om och försöker ständigt ta hänsyn till elevernas önskemål. På skolorna är matråd och elevråd viktiga för att kunna ha en nära dialog och att eleverna ska kunna påverka menyn. Att skapa näringsriktiga och hållbara måltider, där variation och pedagogik är en viktig del. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer serverar vi mat med mindre mättade fetter och salt och maten näringsvärdesberäknas så att eleverna ska få den näring de behöver.
För att kunna bibehålla en hög kvalité på maten har kommunfullmäktige de senaste åren beslutat om förstärkningar av budgeten för måltidsverksamheten i takt med att kostnader för livsmedel kraftigt ökat. När budgeten för kommunen som helhet beslutades för 2024, så budgeterades resultatet till rekordlåga 14 miljoner kronor. Detta för att kunna fördela ut pengar till alla verksamheterna i så stor grad som var möjligt. Jag vill vara tydlig med att den ”vinst” som nämns i insändaren inte är pengar som läggs på hög, utan de investeras i kärnverksamheterna. Det innebär att kommunen inte behöver öka sin låneskuld nämnvärt, när till exempel nya förskolor och skolor byggs. Det gör att kommunen kan hålla ränteutgifterna på en rimlig nivå och det blir mer pengar över till skola, vård och omsorg.
Jag vill även passa på att lyfta frågan till ett vidare perspektiv. Vi, politiker, personal och vårdnadshavare, behöver ta ett gemensamt ansvar i att våra barn och unga får hälsosamma vanor och ser en varierad kost som en naturlig del. Skolans lunch är en av flera måltider under dagen som vi såklart vill att alla ska äta, men det är också viktigt att se över vilka måltidsvanor och rutiner som våra barn och unga har och får med sig resterande delar av dagen.
Precis som du så bryr jag mig som politiker om våra elever. Jag är glad att frågan om offentliga måltider engagerar, för på så sätt kan vi utveckla måltidsverksamheten. Framåt ska vi fortsätta arbeta efter hur vi på bästa sätt kan servera mat som lever upp till elevernas önskemål och behov.
Fredrik Hansson (C)
Ordförande i nämnden för Service
Läs mer debatt:
Debatt: Sjukhus i framkant har hållbarhet i fokus
Debatt: Stoppa stöket i den svenska skolan
Arkivmaterialet räddat och katalogiserat av proffs
Har gått från köksbordet till kommunstyrelsen
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.