Annons

Debatt: En viktig funktion tas bort för de utsatta

Debatt | 23 September 2020 18:55

Efter mötet med nämnden för individ och familjeomsorg, torsdagen 17/9, känner vi stor frustration över beslutet att avveckla personliga ombud. Liberalerna och Socialdemokraterna yrkade att nämnden skulle besluta att personliga ombud även i framtiden ska erbjudas Kungsbackas invånare.

Vi ville även utreda möjligheterna för andra förvaltningar inom kommunen att vara delaktiga i finansiering av personliga ombud. Då de personliga ombuden stödjer individer med ärenden riktade mot flertalet förvaltningar i Kungsbacka. Vårt förslag fick i votering stöd av Centern. Resultatet blev i votering 5 mot 4 där moderater och kristdemokrater röstade för nedläggning av personligt ombud. Sverigedemokraterna avstod i förmån för eget yrkande. De kom därmed tyvärr att bidra till att nedläggningsförslaget fick majoritet.

Partierna L, S och C önskar en utveckling av uppdraget Personligt ombud med tydliga uppdragsbeställningar om vad invånarna ska kunna förvänta sig.

Personliga ombud är en viktig funktion för samhällets mest utsatta. Med uppdrag att stödja personer med svår psykisk funktionsnedsättning, med betydande och väsentliga svårigheter att utföra och samordna aktiviteter inom olika livsområden. Stödet kan för en enskild individ utgöra skillnaden mellan ett mer självständigt och fungerande liv mot risken för ökad psykisk ohälsa, återinläggning inom psykiatri eller vräkning.

Beslutet är inte förenligt med ett humant och väl fungerande samhälle.

Läs också:

Vi kan ordna stödet inom kommunen

Vi ville också ha kvar personligt ombud

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ingen finalplats för Kungsbackas kranvatten

Vård Det blev ingen finalplats för Kungsbackas kranvatten i den prestigefyllda tävlingen Sveriges bästa kranvatten. Istället blir ...

Patient dog när kateter lossnade

Vård Katetern lossnade och patienten fick blodförgiftning och avled. Nu anmäls fallet till Inspektionen för vård och ...

Skyttekungen tillbaka på Ögärdet

Fotboll Senast i IFK Fjäråströjan vann Anton Millesson Nilsson skytteligan i trean på 18 fullträffar. Nu gör ...
Annons