Annons

De har väntat nästan ett år på sitt bygglov

Bygglov för att glasa in verandan kan väl inte vara något problem? Efter ett år med ständiga förseningar, motstridiga besked, handläggare i Kiruna och krav på skyddsrum har Camilla och Niclas en annan bild. Bygglovet är fortfarande inte klart och kostnaderna stiger.

Nyheter | 14 September 2021 07:41

Niclas Henricsson och Camilla Duvling har fått vänta nästan ett år på bygglov för en inglasning av verandan. Foto: Kristian Alm

FOTO:

Camilla Duvling och Niclas Henricsson köpte 60-talshuset i Hagryd Dala för fyra år sedan. Då var det nyligen rejält tillbyggt, och hade fått ett trädäck runt två av sidorna.
Men det skulle vara trevligt att glasa in en del, tyckte paret och den 23 oktober 2020 skickar de in bygglovsansökan för en standardinglasning från Willab.
Och nu börjar en karusell utan like. Häng med – det behövs en del datum och fakta för att förstå!

Först försäkrade sig Niclas om att det inte behövdes strandskyddsdispens. Eftersom det rinner en bäck en bit bort hade det krävts när de tidigare fick bygglov för ett garage.

– Personen som svarade på bygglovsavdelningen menade att det inte behövdes, eftersom det redan fanns en altan och den bara skulle glasas in, berättar Niclas.

Komplettering
Det gick en dryg månad, sen damp det ner ett brev med krav på komplettering av ritningarna. Det saknades något mått och en skiss av marklutning. Nya ritningar skickades in den 29 december. Sen hände inget förrän det i februari kom begäran om ytterligare kompletteringar.

– Man tycker ju att de kunde begärt allt redan första gången, funderar Camilla.
Nåväl, den 2 mars konstaterade bygglovsförvaltningen att ansökan var komplett och nu kunde behandlas. Trodde Niclas och Camilla i alla fall.

För när de lagstadgade tio veckorna gått hade fortfarande inget besked kommit.

– Jag började mejla bygglovschef Hanna Ståhl varje vecka. Hon beklagade, men det enda svar hon kunde ge var att köerna var långa och de saknade personal. Inte förrän den 3 juni meddelade hon att vi nu äntligen fått en handläggare.

Men inte heller det verkade stämma.

– Jag ringde två veckor senare för få prata med vår handläggare, men när kundtjänst kollade i vårt ärende var beskedet att det inte fanns någon!

Samtal från Kiruna
Niclas och Camilla försökte förgäves nå Hanna Ståhl. I stället kom dagen efter ett samtal från Kiruna!

– Det var en kvinna där som berättade att hon var vår nya handläggare. Alltså, jag har inget emot att man anlitar folk i Kiruna, men lokalkännedomen kan ju inte vara så stor, vilket hon själv påpekade.

Men ett större problem var att den nya handläggaren hävdade att det trots allt krävdes strandskyddsdispens för inglasning…

– Kanske kunde någon ha meddelat det i december när de ändå begärde kompletteringar? säger Camilla irriterat.

Så det var bara att skicka in ansökan om strandskyddsdispens. Och hoppas att det fanns en handläggare till den…

Under tiden jobbade Kirunahandläggaren på. Den 6 juli, ”bara” tre veckor efter att hon fått ärendet kom besked om att inglasningen fått bygglov.

Dags att börja bygga? Inte alls.

Efter ett bygglov ska det gå fyra veckor så att grannar har möjlighet att överklaga. Därefter kan byggnadsnämnden ge startbesked.
Ingen överklagade, så den 12 augusti kom startbeskedet.

Skyddsrum
Nu då! Icke. I startbeskedet krävdes ett yttrande från en skyddsrumssakkunnig innan man fick börja bygga.

– Skyddsrum! För en inglasad veranda? Vi trodde de blivit tokiga, säger Camilla med en stor suck.

Nytt samtal till bygglov, där det visade sig att det hela var ett misstag. Meningen hade följt med från en mall och ett nytt startbesked skickades.

Klart att bygga nu då? Ja, det kunde ju en ouppmärksam husägare ha trott. Men strandskyddsdispensen var inte klar.

– Det stod det inget om i startbeskedet. Vi som privatpersoner får inte göra något fel, men här kommer det ett besked där det krävs skyddsrum, men inte sägs något om det som verkligen behövs. Hur dålig service får en kommunal förvaltning ge?

Hur gick det då med dispensansökan? Jo, efter fyra veckor fick samma Kirunahandläggare ta hand om även den (sedan Camilla och Niclas återigen stött på) och nu verkar det som om den skulle kunna tas upp av byggnadsnämnden den 30 september.
Då har det gått elva månader sedan första ansökan.

Vid det här laget är Camilla Duvling och Niclas Henricsson ganska luttrade, så de tar inte ut något i förskott. Men skulle strandskyddet gå igenom kan de i bästa fall glasa in uteplatsen i höst.

– Vi får ju nedsatt avgift på grund av att de inte hållit lagstadgad tid. Men under tiden har offerten från Willab gått upp 30 000 kronor, som vi får stå för, bara för att bygglovsavdelningen inte gör vad de ska. Kan man fakturera kommunen för det?

Här kan du läsa kommunens svar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Inte förvånad men inser att en bygglovsansökan i Kungsbacka kommun, trots att 4 år gått efter vi ansökte om att få bygga ett växthus, funger precis lika dåligt idag.
    Vi trodde att ett växthus på 16m2 skulle falla inom ramen för Attefalls-bestämmelserna men kontaktade för säkerhets skull kommunen. Ett besök på avdelningen för bygglov och allt verkade vara i sin ordning. Nästa dag kom ett meddelande att det krävdes bygglov för att detta låg inom ett kulturhistoriskt intressant område samt att handläggaren hade hittat en bäck utanför vår tomt. Det krävdes alltså både bygglov och strandskyddsdispans för ett litet växthus. Handläggningstiden drog ut på tiden och efter drygt ett halvår hade priset på växthuset från Willab Garden gått upp med flera tusen kronor. Därtill kom kostnaden för bygglov och den extra kostnaden för strandskyddsdispens. Kan tilläggas att det dike som Kommunen/Länsstyrelsen hänvisade till, idag är helt igenvuxet men ändå omfattas av strandskydd. Förstår det lidande som familjen i artikeln haft när kommunen inte klarar av att sköta handläggningen av bygglovsansökningar som de enligt lag är skyldiga att göra.

    Kerstin

Läs Även

Kungsbacka padel club expanderar

Sport Sedan tidigare har Kungsbacka padel club tre utomhusbanor på sin anläggning. Från och med november kommer dessutom ett ...

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...

Duellen som kan avgöra seriefinalen

Fotboll Den ena har gjort 21 mål på åtta matcher och den andra är en viktig kugge i ett försvar ...
Annons