Annons

Ståhl lovar bättring när det gäller bygglov

Inglasningen är ett ärende som det gått troll i. Det menar bygglovschef Hanna Ståhl och beklagar. Men hon är återigen förhoppningsfull om framtiden för bygglovsavdelningen
– Det är som ett bygge. Vi har fått byta flera ruttna brädor, men nu är det äntligen dags att måla.

Nyheter | 13 September 2021 21:00

Hanna Ståhl räknar med att köerna för bygglov ska minska.

FOTO:

I en separat artikel kan du läsa om de stora problem som Niclas Henricsson och Camilla Duvling haft med sitt bygglov.

Hanna Ståhl förstår att Camilla och Niclas är irriterade, och hänvisar till att trycket har varit extremt under pandemin, och att bygglov fortfarande ligger efter.
– Och i det här ärendet verkar det ha gått troll.
Hon menar dock att flera punkter har sin naturliga förklaring, är åtgärdade, eller snart blir det.
Några exempel ur ärendet:
1) Att det begärdes kompletteringar två gånger berodde på att det saknades uppgifter i första kompletteringen.
2) Att de inte fick besked om behovet av strandskydd direkt var ett misstag, det ska ske rutinmässigt.
3) Att förvaltningen inte såg att det fanns en handläggare utsedd är ett informationsproblem. Det syns idag inte direkt i ärendet, men det ska inom en snar framtid gå ut ett automatmejl när det finns handläggare. Att Kirunakvinnan ringde berodde på att Hanna Ståhl bad henne göra det.
4) Att man inte får besked om väntetid beror på att det är svårt att veta. Till exempel gav sjukskrivningar under våren oväntade köer.
5) Att en handläggare sitter i Kiruna är kanske inte så mycket svårare än Göteborg, och under pandemin har distansarbete varit nödvändigt.

Men inglasningsärendet är inte det enda som släpar. Fortfarande är köerna långa. Det finns 147 ärenden just nu som inte fått en handläggare, av dem har 100 redan passerat den lagstadgade gränsen på tio veckor. Trots det är Hanna Ståhl hoppfull om framtiden.
– De senaste veckorna har vi anställt sex nya handläggare, och fyra av dem är ren förstärkning.
Svårt att hitta personal?
– Ja, det är det. Det är otacksamt och svårt att jobba som bygglovshandläggare, och hur man än gör finns det folk som blir förbannade. Så man orkar inte så många år. Men sedan 2017 har vi inte stor personalomsättning. Om ett halvår kommer det att se bättre ut.
Det känns som om jag hört det förut?
– Vi har bytt vårt ärendesystem, vi har betat av högen med ärenden som inte var stängda, digitaliserat ansökningsprocessen och håller på att förändra arbetssätt. Det har varit många ruttna bräder som behövt bytas, men nu är det dags att måla.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bygglovsmiss kan driva bort Red Devils

Blåljus Polisens tillslag har inte stoppat Red Devils. Kanske blir det i stället byggnadsnämnden som driver iväg Hells ...

Dyr byggmiss för vårdlokal

Jobb & Pengar När ett kontor på Kraftvägen byggdes om till psykiatrimottagning missade fastighetsägaren att söka bygglov i tid. ...

Debatt: Öka småhusbyggnationen och korta bygglovskön

Debatt Bostadsbyggnationen behöver öka i Sverige eftersom det fortfarande råder stor brist på bostäder. Vi behöver bygga ...
Annons