Annons

Debatt: Vem har ansvar för kultur- och miljövård?

Debatt | 29 Juli 2020 19:00

"Vi är inte mot tennishall, men vi anser att det måste finnas en bättre lokalisering i denna expansiva kommun", skriver Göran Bonander

FOTO: Kungsbacka Tennisklubb

Under de första åren på 2000-talet såg dåvarande kommunalrådet Ulf Person till att kommunen förvärvade lantbruksfastigheten Skårby 3:4 i Björkris. Han hade stort stöd hos den dåvarande kommunantikvarien. Man hade för avsikt att bevara en ”grön lunga” kring den välbevarade äldre bebyggelsen.

Enligt riksantikvarieämbetets bebyggelseregister finns, utöver Björkris prästgård/biskopsgård och den gamla skolan, fem byggnader i området registrerade då de tillmäts ett särskilt kulturhistoriskt värde.
Riksdagen har gett i uppdrag att inventera all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Detta för att vårt kulturarv i form av byggnader och miljöer bevaras och för att det är viktigt för livskvaliteten i närområdet, i länet och kanske för hela Sveriges kulturarv.

Med anledning av artikel i lokalpressen, där klubbchefen i tennisklubben lät förstå att bygghandlingar för en tennishall på Skårby 3:4 var inlämnade och att han önskade snabb handläggning innan semestern, reagerade grannar och begärde ut lovhandlingar.
Vad fann vi, jo en 9 000 kvadratmeter byggyta stor hall med en nockhöjd på 13,35 meter inklämd mellan Kvarntorpsvägen och ICA Maxi! Av inskickade frågor har vi fått svar på max 20 procent. Byggnadsnämnden har begärt in en mängd kompletterande uppgifter till i augusti.

Vi återkommer! Vi är inte mot tennishall, men vi anser att det måste finnas en bättre lokalisering i denna expansiva kommun. Varför inte norr Beijer vid Hede station ?

Om någon är intresserad om bebyggelsen vid Skårby 3:4, begär ut KS 2019-00559 från info@kungsbacka.se

Läs mer:

Grannar kritiska mot tennishall

Arbetet med tennishallen i fas

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utsiktsplats och utegym när nya Björkris tar form

Bostad Björkris 2 ska bli ett helt bostadsområde med förskola, skola, idrottshall, parkstråk och ett torg med lokaler ...

Olycka på byggarbetsplats – man träffades av träbalkar

Blåljus Det har inträffat en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Björkris. En man träffades av träbalkar, som ...

Strömavbrott – fler än 600 drabbade

Bostad Ellevio har sedan klockan 14.19 idag ett strömavbrott som berör 643 abonnenter. Personal är på väg för felsö...
Annons