Annons

Politiker agerar efter hemtjänstavslöjanden

Efter Norra Hallands avslöjanden om situationen inom den kommunala hemtjänsten agerar nu politiker. Lokala Kungsbackaborna bjuder in undersköterskor och vårdbiträden till möte. Och Sverigedemokraterna flaggar för att man kan komma med krav på att ansvariga avgår.
Nyheter | 15 Mars 2019 12:00

“Det här är ett känsligt ämne. De som är intresserade kommer att få anmäla sig via mejl, och därefter ger vi besked om tid och plats”, säger Roger Larsson. Arkivfoto: Norra Halland

 

Efter Norra Hallands avslöjanden om situationen inom den kommunala hemtjänsten agerar nu politiker. Lokala Kungsbackaborna bjuder in undersköterskor och vårdbiträden till möte. Och Sverigedemokraterna flaggar för att man kan komma med krav på att ansvariga avgår.

 

Kungsbackaborna, utan representation i nämnden för Vård och omsorg, agerar nu efter Norra Hallands granskning av situationen för personal och kunder inom den kommunala hemtjänsten. Norra Halland har bland annat avslöjat att de äldres insatstider systematiskt har minskats med 20 procent, något som har påverkat personalen och utsatt äldre för risker.

 

Läs också: Avslöjar: Dyrbar hemtjänsttid kapas i smyg

 

För att ge undersköterskor och vårdbiträden möjlighet att säga sitt bjuder Kungsbackaborna in till ett möte den 27 mars. Enbart ordförande Roger Larsson tillsammans med partikollegan Agnetha Ernegård kommer att närvara vid mötet – inga andra politiker eller tjänstepersoner från kommunen.

– Det här är ett känsligt ämne. De som är intresserade kommer att få anmäla sig via mejl, och därefter ger vi besked om tid och plats, säger Roger Larsson.

Roger Larsson föreslog i fjol utan resultat en extern granskning av verksamheten – också efter Norra Hallands rapportering. Han anser fortfarande att en extern granskning behövs, även om partiet för tillfället inte driver frågan.

– Det har inte blivit mindre angeläget, säger Roger Larsson.

Samtidigt meddelar Sverige-demokraterna att partiet när nämnden för Vård och omsorg sammanträder på onsdag kommer att kräva en utredning av situationen inom hemtjänsten där personalen involveras. Partiet flaggar även för att man kan komma att rikta avgångskrav mot ansvariga tjänstepersoner.

 

– Vi kommer att föreslå en ordentlig utredning. Vi ser också att det kan vara nödvändigt att vissa ansvariga lämnar sina poster för att få en fungerande verksamhet. Någonstans fallerar det, vi är måna om personalen men det här drabbar också vårdtagarna, säger gruppledare Carita Boulwén.

Hur har du reagerat på det som Norra Halland har berättat om situationen inom hemtjänsten?

– Jag blir nästan mörkrädd när jag hör om hur det är. Det känns väldigt oroande och något som är viktigt att man går till botten med. Vi behöver vår personal och ska därför vara lyhörda för vad de signalerar.

 

Läs också: Ingen återbetalning för kapad tid

 

 

  • Här hittar du artiklar från fjolårets stora granskning av hemstjänsten:

Läs också: Blir ingen extern utredning av hemtjänsten

Läs också: Schemaläggare tvingas manipulera systemet

Läs också: Undersköterskornas vittnesmål: “Hinner inte gå på toaletten”

Läs också: Förvaltningen bemöter kritiken

Läs också: Politikerna skyller på personalen

 

 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons