NYHETER 2024-04-25 KL. 12:45

Henrik och Linda blev Årets handledare

Av Julia Sandstén Vikberg

Henrik Stenström och Linda Mälarberg har utsetts till Årets handledare av lärlingsutbildningen på Elof Lindälvs gymnasium. De tycker båda att det roligaste med uppdraget är att se eleverna utvecklas.
– Det känns som att man gör en skillnad, säger Linda.

Henrik och Linda blev Årets handledare
Henrik Stenström och Linda Mälarberg har utsetts till Årets handledare. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Eleverna som går Lärlingsutbildningen genomför hälften av sin studietid ute på arbetsplatser. Här kommer Henrik Stenström, produktionschef på RZ Ferromekano, och Linda Mälarberg, ägare av Stall Styrmans, in i bilden. Henrik är handledare till två elever som går på Lärlingsutbildningen med inriktning svetsning och Linda är handledare till en elev som har inriktningen djurvård. Deras uppgift är att ge stöd åt eleverna på sina arbetsplatser.

– Jag är i kontakt med skolan och får uppgifter som eleven ska göra. Sedan är eleverna är med i produktionen, de är som anställda kan man säga. Så det är en fördel om de klarar av det och det gör våra elever. De är otroligt duktiga och tycker att det är roligt, säger Henrik.

– Vi har tittat igenom vad vi kan tillföra som eleven behöver till sin utbildning och vilka boxar som kan bockas av. Sedan sätter vi upp en plan så att vi kan få in så mycket som möjligt och även andra saker som eleven är intresserad av, säger Linda.

Hur är det att vara handledare?

– Det är superkul. Det är roligt att följa deras utveckling. Se dem våga göra uppgifter, växa i sin roll och få mer självförtroende. Det känns som att man gör en skillnad, säger Linda.

– Jag instämmer. Det bästa med att vara handledare är att se dem ta egna initiativ och känna sig trygga, säger Henrik.


Årets handledare

Elof Lindälvs gymnasium lärlingsutbildning utser varje år två handledare som utmärkt sig lite extra till Årets handledare. I år fick Henrik och Linda utmärkelsen och på onsdagen fick de därför ta emot diplom och applåder för sina insatser. I motiveringen till att just de fått utmärkelsen står bland annat "för att kontinuerligt ge professionellt stöd och vara tillgänglig för frågor, feedback och vägledning" och "för att vara en inspirerande ledare och skapa en positiv arbetsmiljö." Vad tycker då Henrik och Linda själva är viktiga egenskaper som handledare?

– Jag har fördelen i att jag är vuxen, 59 år, och jag tror att det är viktigt att vara vuxen så att de känner att sig trygga. Sedan så får man bry sig om dem. Vår arbetsplats är så liten så jag har andra arbetsuppgifter också så mina anställda får hjälpa till att ta hand om eleven. Men då är min uppgift är att eleven känner sig trygg med dem, säger Henrik.

– Att vara inspirerande är för mig det viktigaste. Även att få dem att trivas och våga ställa frågor. Och de känner sig trygga och vågar utvecklas, säger Linda.

– Ja, trivsel är a och o. Trivs man inte så är det meningslös att vara på den arbetsplatsen, säger Henrik.

– Sedan tycker jag att det är viktigt att eleven får se ett arbetsliv där man har bra kutym och uppförande gentemot varandra, säger Linda.



LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.