Svårt få kontakt med läkare i hemsjukvården
Det finns lagkrav på att regionerna ska skriva avtal med kommunerna om läkartillgängligheten i hemsjukvården för äldre.
Trots det saknas ett sådant avtal i Halland.
– Det behövs inte, säger regionen.
– Vi vill ha ett, säger kommunen.
Det är kommunerna som ansvarar för vården och omsorgen av äldre. Men enligt det system som finns i Sverige får kommunerna inte anställa egna läkare, det är det bara regionerna som får.
Enligt Hälso- och sjukvårdslagen är det däremot regionens skyldighet att se till att man avsätter de resurser som behövs, för att enskilda ska kunna få en god hälso- och sjukvård inom hemsjukvården. Samma lag säger att det ska finnas ett avtal mellan region och kommun om läkarmedverkan i hemsjukvården.
Men något sådant finns inte i Halland.
Region Halland hänvisar istället till den uppdragsbeskrivning om hur läkarmedverkan ska gå till på särskilt boende och i hemsjukvård, som finns i Vårdval Halland Närsjukvård.
– I den dialog vi sedan tidigare haft med kommunerna har man varit nöjd med de regleringarna och bedömt att ett avtal inte skulle tillföra något ytterligare, säger Ola Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.
Men det finns ju lagkrav på att det ska finnas ett avtal?
– Region Halland uppfattar att vi har ett avtal i och med vårt hemsjukvårdsavtal med kommunerna. I enlighet med Hälso- och sjukvårdslagen ska vi ansvara för att säkerställa att ändamålsenlig läkarresurs garanteras i hemsjukvården och vid behov bistå med medicinsk kompetens och kunskap i hemsjukvården i enskilda patientfall, där det krävs för att säkerställa en god patientsäkerhet. Kommunerna har inte lyft att det behöver förtydligas inför revideringen av avtalet, säger Ola Johansson.
Otroligt alternativ
Om regionen inte uppfyller sin skyldighet att se till att det finns läkare, har kommunerna rätt att anlita läkare på egen hand, och sedan får ersättning för kostnaderna från landstinget. Hravn Forsne, M, ordförande i nämnden för Vård och omsorg, avfärdar dock att det skulle fungera i praktiken.
– Region Halland skulle ju aldrig acceptera en sådan faktura, om vi skickade in den, säger han.
Systemet i Halland och Kungsbacka bygger istället på att man använder sig av läkare på vårdcentraler.
Saknas tydlighet
I kommunens patientsäkerhetsberättesle påpekas att det i Region Hallands uppdragsbeskrivning för Vårdval i Närsjukvården står att läkarstöd ska ges på primärvårdsnivå för patienter på vård- och omsorgsboenden samt till viss del för patienter i ordinärt boende, det vill säga personer som bor kvar hemma med hemsjukvård.
Däremot saknas det enligt kommunens rapport en tydlighet i hur hälso- och sjukvården ska kunna säkerställa en läkartillgänglighet för övriga patienter som till exempel är kopplade till specialistsjukvård.
Men att det skulle vara otydligt håller inte Region Halland med om.
– Kommunens personal har samma möjligheter som annan vårdpersonal på vårdcentraler eller andra vårdgrannar att kontakta specialistenheter för vägledning och bedömningar. I mer komplexa fall får teamet som består av kommunens sjuksköterska och läkaren på vårdcentralen hjälpas åt att föra frågorna vidare till specialisten för bedömning, exempelvis då det krävs remittering, säger Ola Johansson.
Svårt få till hembesök
En interngranskning om läkartillgången som kommunens medicinska ansvariga sjuksköterska gjor,t visar dock att det i förhållande till uppdragsbeskrivningen för vårdvalet inte finns tillräckligt med läkarstöd till den kommunala hälso- och sjukvården.
Enligt granskningen har sjuksköterskorna svårt att komma i kontakt med läkare på vårdcentralerna inom tio minuter och det är svårt att få till hembesök av läkare. Det är dessutom bara två tredjedelar av sjuksköterskorna som uppger att läkarna gör hembesök inom ett dygn. Istället hänvisas sjuksköterskorna till hemsjukvårdsläkare eller akutmottagning på sjukhus.
Anser stödet är tillräckligt
Också här har Region Halland en annan bild av läget, och anser att läkarstödet i den kommunala hälso- och sjukvården är tillräckligt. Om kommunens personal, patienten själv eller närstående inte tycker att det fungerar, så tycker regionen att det ska rapporteras till ansvarig verksamhet genom en avvikelserapport.
– Förbättras det inte trots detta får frågan lyftas till Region Halland som uppdragsgivare för Vårdval Halland Närsjukvård. Denna väg är väletablerad och välkänd både inom Region Halland och i kommunerna. Vi är vana vid att ha en god dialog med kommunerna kring utvecklingen av medicinska insatser i hemmen och har åtminstone hittills upplevt att det finns en samsyn om att det vore olyckligt att sätta timangivelser på hur mycket medicinska insatser en person ska ha rätt till. Även om det kan upplevas tydligt så är vår uppfattning att sådana regleringar istället skulle riskera att begränsa den vård som invånaren har rätt till, säger Ola Johansson.
Gör läkarna de hembesök inom ett dygn som behövs?
– Vi har inte tagit del om några avvikelserapporter eller besked om detta inte sker.
Varför upplever ändå en tredjedel av sköterskorna i kommunen att så inte är fallet?
– Vi har svårt att svara på sådana övergripande beskrivningar, den frågan får ställas till de sjuksköterskor som är berörda. Enligt lagen ska vård ges efter behov som avgörs vid en medicinsk bedömning. I vissa fall kan bedömningen om vårdbehovet skilja sig åt mellan olika i vårdpersonalen och det kan kanske bidra till upplevelsen av att läkarbedömning inte alltid utförs som exempelvis sjuksköterskan önskar, säger Ola Johansson.
Kommunen vill ha avtal
Enligt Anna Gröneberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Kungsbacka, efterfrågar både hon och hennes kolleger i Halland ett avtal, och lyfter det som finns i Västra Götaland som exempel. Region Halland menar dock att det finns formuleringar som motsvarar de som finns i Västra Götalandsregionens avtal i uppdragsbeskrivningen för Vårdval Halland.
Hravn Forsne, politiskt ansvarig i Kungsbacka, vill också se ett avtal.
– Att vi som kommun skulle vara nöjda som det är och inte tycker att ett avtal skulle tillföra något ytterligare är inte en bild som jag delar. Istället är otydligheten i Halland ett stort problem och ett avtal skulle hjälpa till att lösa det. 30 procent av all sjukvård som ges i Sverige utförs av kommunerna, men vi får inte anställa egna läkare. Vi är utlämnade till regionerna, då är det av yttersta vikt att vi är fullständigt på det klara med att vi får den hjälp som vi behöver, säger Hravn Forsne.
Hans partikamrat Axel Storckenfeldt, M, är ordförande i diftsnämnden Närsjukvård i Region Halland:
– Läkarmedverkan i hemsjukvården är ett projekt som vi har drivit på uppdrag från regionstyrelsen, och som är permanentat från och med årsskiftet. Det är tråkigt om kommunen upplever att de inte får rätt stöd, det är inget jag har fått till mig tidigare och vetat om. Men då är det något vi får titta på, säger Axel Storckenfeldt.
Läs mer:
Äldre blir liggande med smärta - får inte lindring i tid
Fortfarande många deltider inom omsorgen
Nya siffror: så håller kommunen kvaliteten
Covid-vården på Signeshus klarade IVO:s granskning
Du har väl inte missat vår söndagstidning?
Läs e-tidningen här