Annons

Fortfarande många deltider inom omsorgen

Antalet heltidstjänster inom vård- och omsorg har ökat från 55,5 till 59,1 procent under 2020.
Men samtidigt är skillnaden fortfarande stor mellan män och kvinnor anställda i förvaltningen.

Vård | 23 Februari 2021 06:00

Inför 2020 skapade kommunen nya riktlinjer om heltidsarbete som norm. Under året som gått har man bland annat gått med i ett närverk för att utveckla arbetet med att fler ska kunna få heltid.

I snitt ligger sysselsättningsgraden på 90,8 procent, en ökning med 0,8 procentenhet sedan i fjol.

Olika för män och kvinnor

Men också om andelen anställda med heltid ökat, är det fortfarande en bra bit kvar. Och det skevar rejält mellan könen. Färska siffror från kommunen visar att 42,4 procent av förvaltningens kvinnliga medarbetare jobbade deltid under 2020, jämfört med 20 procent av männen.

2019 var andelen kvinnor med deltid 45,7 procent och andelen män 25,4.

Kvinnor är i stor majoritet av de anställda. Av 1 243 medarbetare inom vård och omsorg, är drygt nio tiondelar kvinnor. Andelen män har däremot ökat aningen sedan i fjol.

Oro över hög medelålder

Enligt förvaltningens årsberättelse har det under året dock varit en marginell minskning av antalet medarbetare per enhetschef. Situationen ska följas upp också fortsättningsvis, då forskning visar att antalet medarbetare per chef spelar stor roll för kvaliteten på arbetsmiljön. Ett stort antal medarbetare per chef inom äldreomsorgen var också en av de punkter som coronakommissionens delbetänkande tryckte på, när den kom i december. Jämfört med de nationella siffror som presenterades där, ligger dock Kungsbacka bättre till.

Det finns också en viss oro över att medelåldern på de anställda ökat aningen, och framför allt att andelen yngre medarbetare minskar. Det kan orsaka problem med stabiliteten i arbetsgruppen längre fram.

Fler nyheter om vård här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Överskott för Vård- och omsorg trots ökade kostnader

Vård Förvaltningen för Vård och omsorg gick in i 2020 med ett sparbeting och kom ut med ett överskott. ...

Färre har velat bo på vård- och omsorgsboende

Vård Väntetiden för att få en plats på ett särskilt boende i Kungsbacka har minskat rejält. 2017 drö...

Kungsbackas verksamheter påverkas "måttligt"

Nyheter Under en digital presskonferens gav företrädare i kommunen en lägesrapport för de mest påverkade verksamheterna ...
Annons