Under statsminister Ulf Kristerssons besök i Kungsbacka under onsdagen var det främst elever som fick träffa honom. Han var ute på två skolor där elever fick ställa frågor.
– Jag fick underbara frågor om allt från "hur lång är du egentligen?" till "om du fick välja mellan att vara kung, president eller statsminister, vad hade du valt?", säger Ulf Kristersson.
När Norra Halland träffar Ulf Kristersson (M) har han precis ätit lunch och träffat lokala partikollegor på restaurang Storgatan 1. Han berättar att han inledde dagen med att träffa årskurs sex-elever på Vittra Forsgläntan. Där hade eleverna fått i uppgift att skriva frågor som de hade velat ställa till en person med makt, som statsministern, men att statsministern sedan dök upp på skolan var en överraskning.
– Så de hade en frågestund med mig. Jag fick underbara frågor om allt från "hur lång är du egentligen?" till "om du fick välja mellan att vara kung, president eller statsminister, vad hade du valt?" och många andra frågor, säger Ulf Kristersson.
Sedan pratade statsministern med både lärare och elever om mobilförbud, vilket Vittra Forsgläntan har sedan en tid tillbaka.
– Först pratade jag med elever om det och sedan pratade jag med lärarna om det. Funkar det bra? Det som uppfattas som kontroversiellt på vissa skolor verkar funka väldigt bra där. Hur får man föräldrar och lärare att liksom tala samma språk när en och annan elev kanske invänder och tycker att jag skulle hellre vilja ha min telefon? Jag tror att det här börjar bli en ganska stor fråga och vi förbereder ju nu lagstiftning om detta också. Jag tror att det är ett problem att på alldeles för många skolor tar telefonerna alldeles för mycket plats helt enkelt. Så det är en viktig fråga tror jag för de yngre, säger Ulf Kristersson.
Efter Vittra Forsgläntan åkte Ulf Kristersson vidare till Aranäsgymnasiet där han hade en frågestund med årskurs två-eleverna.
– Där var det också frågestund om precis allting i en timme. Det handlade av naturliga skäl mycket om världsläget, Ukraina och vad som händer i USA egentligen. Det var väldigt samhällsintresserade och nyfikna ungdomar. Så det var fint.
Hur tycker du att dagen i Kungsbacka har varit?
– Bra. Det är intressant. Det är en väldigt stökig värld just nu. Det är en ganska allvarlig tid. Jag tror att de flesta känner det med en enorm osäkerhet både hur det ska gå för Ukraina och en stor osäkerhet med vad amerikanska handelstullar kan betyda. Så det är en ganska allvarsmättad tid. Jag tycker ändå att det är fint att se att det är väldigt många som tar det på allvar och har väldigt seriösa frågeställningar. Det är bra för svensk demokrati, säger Ulf Kristersson.
"Bra att han kom till Kungsbacka"
Aranäsgymnasiet-eleverna Gustav Tennerhed, Viktor Kjernald och Ella Nilsson var några av eleverna som var med på frågestunden med Ulf Kristersson på skolan.
– Jag tycker att det är bra att han kommer till Kungsbacka och visar upp sig och lyssnar på våra frågor och besvarar dem. Det är bra att det inte bara är att man får skicka in brev utan att han kommer hit och pratar med oss i Kungsbacka, som inte är så jättestor stad, säger Gustav Tennerhed.
– Det är bra att han ändå lyssnade och ville veta vad vi tänker och tycker. Det blir också mer kontakt när man får träffa honom såhär face to face, säger Ella Nilsson.
– Det skapar en känsla av att man betyder någonting när han kommer till Kungsbacka och träffar oss. Jag tycker också att det var intressant att lyssna på hans svar och vad han tycker i olika frågor, säger Viktor Kjernald.
Ella Nilsson, Gustav Tennerhed och Viktor Kjernald, årskurs två-elever på Aranäsgymnasiet, tyckte att det var bra att statsministern kom till skolan och pratade med eleverna. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Även årskurs två-eleven Anastasia Asikis lyssnade på frågestunden och tyckte att den var intressant.
– Jag tycker att det var intressant att höra vad regeringen har för långsiktiga planer, hur han ser på de globala problemen och så vidare. Han pratade också på ett bra sätt. Man förstod vad han sa och man märkte på honom att han tycker om politik, säger Anastasia Asikis.
Under eftermiddagen skulle statsministern vidare till Varberg där han skulle besöka ett särskilt boende för äldre med inriktning demenssjukdom.
Anastasia Asikis, som går i årskurs två på Aranäsgymnasiet tyckte att det var intressant att lyssna på statsministern. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Läs även: Skolor sattes i fokus under statsministerns besök
Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete
Utreds internt av socialtjänsten
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.