NYHETER 2021-05-21 KL. 20:00

Styling lyfter bostad inför försäljning

Styling lyfter bostad inför försäljning

TV-klipp och nyheter

När en bostad ska säljas bör den tilltala en bred skara av spekulanter. För att få till den rätta känslan kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs.

– Det ska inte vara för många personliga saker framme men ändå inte kännas kalt och obebott utan hemtrevligt. Det är en svår balans, säger homestylisten och inredaren Clara Boström Klintberg som tillsammans med Oscar Ahlkvist driver Ström & Ström AB.

Konsultation

Clara och Oscar stylar bostäder inför försäljning men åtar sig även inredning av hem som inte ska säljas. Det handlar om både villor och lägenheter. Kontor och lager finns i Onsala och upptagningsområdet är från Frillesås i syd till Olofstorp i norr.

Idag ska de styla ett hus i Onsala där Hanna och Markus Nelson bor med sina två barn. Efter tio år i huset har de börjat se sig om efter ett annat och vill därför förbereda sig inför en eventuell försäljning.

– Vi byggde huset för tio år sedan men letar nu efter något större, säger Hanna Nelson och visar runt.

Huset är redan fint inrett och färgerna neutrala men om de nu bestämmer sig för att sälja tycker paret att det vore bra att få lite tips.

– Vi har först träffats för en konsultation. Under den tipsar jag om vad som bör tas bort eller fixas till inför fotografering och visning. Jag tar bilder på hur det ser ut och antecknar, säger Clara Boström Klintberg.Att bädda på rätt sätt lyfter sovrummet. 

Ger tips

Under konsultationen fick Hanna och Markus tips om vilka personliga saker de skulle ta bort, vad som kunde vara kvar men också att det vore ett lyft att måla en vägg i köket. Det är nu gjort när homestylisterna Clara och Oscar anländer i sina fullpackade skåpbilar. Under den här stylingen utgår de från kundens befintliga möblemang och har inte med sig några möbler. Däremot ett stort antal kuddar, textilier, växter och prydnadsföremål.

– Vi har olika stylingpaket. Om det är ett tomt hus tar vi med oss möbler men i det här fallet gör vi en mellanstyling och kompletterar det som finns genom att till exempel addera växter och kuddar, säger Clara.Styling av utemiljön är minst lika viktig.

Det går åt en mängd olika föremål när en bostad ska stylas. Ibland plockas allt ihop efter fotograferingen och ibland får sakerna stanna kvar hos kunden tills efter visningen. Det gäller att ha ett välfyllt lager när flera bostäder ska stylas samtidigt.

– Och om vi inte har det vi behöver på lager får vi köpa nytt, säger Clara.

­Flera lådor med växter bärs in i huset och vardagsrummet börjar fyllas med påsar vars innehåll ska till olika rum. Clara har planerat allt i förväg med hjälp av sina anteckningar och bilder och lägger nu fram påsarna i olika kategorier. Oscar börjar trä på kuddfodral på de trettiotal kuddar som ska placeras ut.

– Den här kudden skulle jag normalt aldrig tittat åt men nu ser jag att den plockar upp tonen i lampan, säger Hanna Nelson som följer arbetet en stund.

Neutral färgskala

Det är en bra början om färgskalan i bostaden är lugn och neutral. Kuddar, filtar och växter är viktiga men även belysning gör också stor skillnad.

– Det kan ändra väldigt mycket. Det ska vara fem till sju olika belysningspunkter i varje rum. Allmänbelysning, stämningsbelysning, praktisk belysning som en läslampa och så vidare, säger Clara.

Däremot är det inte nödvändigt att det luktar nybakade kanelbullar.

­ – Nej, och finns det doftljus behöver man kanske inte tända dem. För mycket lukt kan göra spekulanten misstänksam. Det är bättre att städa och vädra ut så att det luktar fräscht, säger Clara.

Genomtänkta detaljer

Clara och Oscar jobbar intensivt i flera timmar för att homestylingen ska vara klar tills fotografen kommer. Varje rum i huset får en noggrann genomgång. Vardagsrummet blir ännu mer ombonat med hjälp av växter, nya kuddar och filtar. I kök och matrum tillförs prydnadssaker och i badrummen byts handdukarna ut till andra i en mörkare nyans. Tvättmedlet hälls i en snygg glasburk och ett foto i övre hallen får byta plats med en neutralare tavla. Barnens rum och föräldrarnas sovrum bäddas elegant.

– Kuddarna ska stå upp och om det är två täcken lägger jag dem tvärsöver dubbelsängen för att det inte ska bli en skarv när överkastet kommer på, säger Clara som har en hel del knep på lut.

Det är många små och genomtänkta detaljer som tillsammans ger bostaden ett lyft. Men det är skillnad på att styla en bostad inför försäljning och att inreda ett hem där någon ska bo, menar Clara.

– Styling är en romantiserad bild av bostaden där fokus är på att få fina bilder och en fin upplevelse på visning. När man inreder ett hem där man ska bo ska det också fungera i vardagen, säger hon.

Läs mer: NH 14/–21

Fler nyheter här

 

 

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

TV-klipp och nyheter

OS-hoppet lever – men SOK behöver svara i dag
SPORT 2024-07-17 KL. 12:32
Premium

OS-hoppet lever – men SOK behöver svara i dag

Senaste nytt i OS-härvan

Brister i brandskyddet avslöjades på skola
NYHETER 2024-07-17 KL. 07:00
Premium

Brister i brandskyddet avslöjades på skola

Aulans samtliga nödutgångar för trånga

Cellon och musiken är allt för jubilaren Eric
FAMILJ 2024-07-16 KL. 21:00
Premium

Cellon och musiken är allt för jubilaren Eric

Har flyttat till Stockholm för rätt utbildning

De imponerar på Gothia
FOTBOLL 2024-07-16 KL. 20:00
Premium

De imponerar på Gothia

Fullt igen – turisterna tycker om Kungsbacka
NYHETER 2024-07-16 KL. 11:45
Premium

Fullt igen – turisterna tycker om Kungsbacka

Tätt med bokningar: "Vi har ett bra läge"

Konst i mängder och drivor av mattor
KULTUR & NÖJE 2024-07-15 KL. 21:45
Premium

Konst i mängder och drivor av mattor

när det hölls auktion i Fjärås bygdegård

75-årige golfordföranden redo för Mount Everest
NYHETER 2024-07-15 KL. 20:00
Premium

75-årige golfordföranden redo för Mount Everest

Ny stor utmaning väntar för Gunnar Peters i höst

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Den tolfte spelaren?
Premium | FOTBOLL 2024-07-16 KL. 20:00
De imponerar på Gothia

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.