NYHETER 2021-05-21 KL. 20:00

Styling lyfter bostad inför försäljning

Styling lyfter bostad inför försäljning

När en bostad ska säljas bör den tilltala en bred skara av spekulanter. För att få till den rätta känslan kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs.

– Det ska inte vara för många personliga saker framme men ändå inte kännas kalt och obebott utan hemtrevligt. Det är en svår balans, säger homestylisten och inredaren Clara Boström Klintberg som tillsammans med Oscar Ahlkvist driver Ström & Ström AB.

Konsultation

Clara och Oscar stylar bostäder inför försäljning men åtar sig även inredning av hem som inte ska säljas. Det handlar om både villor och lägenheter. Kontor och lager finns i Onsala och upptagningsområdet är från Frillesås i syd till Olofstorp i norr.

Idag ska de styla ett hus i Onsala där Hanna och Markus Nelson bor med sina två barn. Efter tio år i huset har de börjat se sig om efter ett annat och vill därför förbereda sig inför en eventuell försäljning.

– Vi byggde huset för tio år sedan men letar nu efter något större, säger Hanna Nelson och visar runt.

Huset är redan fint inrett och färgerna neutrala men om de nu bestämmer sig för att sälja tycker paret att det vore bra att få lite tips.

– Vi har först träffats för en konsultation. Under den tipsar jag om vad som bör tas bort eller fixas till inför fotografering och visning. Jag tar bilder på hur det ser ut och antecknar, säger Clara Boström Klintberg.Att bädda på rätt sätt lyfter sovrummet. 

Ger tips

Under konsultationen fick Hanna och Markus tips om vilka personliga saker de skulle ta bort, vad som kunde vara kvar men också att det vore ett lyft att måla en vägg i köket. Det är nu gjort när homestylisterna Clara och Oscar anländer i sina fullpackade skåpbilar. Under den här stylingen utgår de från kundens befintliga möblemang och har inte med sig några möbler. Däremot ett stort antal kuddar, textilier, växter och prydnadsföremål.

– Vi har olika stylingpaket. Om det är ett tomt hus tar vi med oss möbler men i det här fallet gör vi en mellanstyling och kompletterar det som finns genom att till exempel addera växter och kuddar, säger Clara.Styling av utemiljön är minst lika viktig.

Det går åt en mängd olika föremål när en bostad ska stylas. Ibland plockas allt ihop efter fotograferingen och ibland får sakerna stanna kvar hos kunden tills efter visningen. Det gäller att ha ett välfyllt lager när flera bostäder ska stylas samtidigt.

– Och om vi inte har det vi behöver på lager får vi köpa nytt, säger Clara.

­Flera lådor med växter bärs in i huset och vardagsrummet börjar fyllas med påsar vars innehåll ska till olika rum. Clara har planerat allt i förväg med hjälp av sina anteckningar och bilder och lägger nu fram påsarna i olika kategorier. Oscar börjar trä på kuddfodral på de trettiotal kuddar som ska placeras ut.

– Den här kudden skulle jag normalt aldrig tittat åt men nu ser jag att den plockar upp tonen i lampan, säger Hanna Nelson som följer arbetet en stund.

Neutral färgskala

Det är en bra början om färgskalan i bostaden är lugn och neutral. Kuddar, filtar och växter är viktiga men även belysning gör också stor skillnad.

– Det kan ändra väldigt mycket. Det ska vara fem till sju olika belysningspunkter i varje rum. Allmänbelysning, stämningsbelysning, praktisk belysning som en läslampa och så vidare, säger Clara.

Däremot är det inte nödvändigt att det luktar nybakade kanelbullar.

­ – Nej, och finns det doftljus behöver man kanske inte tända dem. För mycket lukt kan göra spekulanten misstänksam. Det är bättre att städa och vädra ut så att det luktar fräscht, säger Clara.

Genomtänkta detaljer

Clara och Oscar jobbar intensivt i flera timmar för att homestylingen ska vara klar tills fotografen kommer. Varje rum i huset får en noggrann genomgång. Vardagsrummet blir ännu mer ombonat med hjälp av växter, nya kuddar och filtar. I kök och matrum tillförs prydnadssaker och i badrummen byts handdukarna ut till andra i en mörkare nyans. Tvättmedlet hälls i en snygg glasburk och ett foto i övre hallen får byta plats med en neutralare tavla. Barnens rum och föräldrarnas sovrum bäddas elegant.

– Kuddarna ska stå upp och om det är två täcken lägger jag dem tvärsöver dubbelsängen för att det inte ska bli en skarv när överkastet kommer på, säger Clara som har en hel del knep på lut.

Det är många små och genomtänkta detaljer som tillsammans ger bostaden ett lyft. Men det är skillnad på att styla en bostad inför försäljning och att inreda ett hem där någon ska bo, menar Clara.

– Styling är en romantiserad bild av bostaden där fokus är på att få fina bilder och en fin upplevelse på visning. När man inreder ett hem där man ska bo ska det också fungera i vardagen, säger hon.

Läs mer: NH 14/–21

Fler nyheter här

 

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Så många åker fast vid fartkamerorna
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:45

Så många åker fast vid fartkamerorna

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben
FOTBOLL 2023-03-28 KL. 21:30
Premium

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon
NYHETER 2023-03-28 KL. 20:00
Premium

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri
NYHETER 2023-03-28 KL. 18:00

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka
NYHETER 2023-03-28 KL. 15:20

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.