Sjuksköterskor slår larm om misskötsel på Ekhaga
Vårdtagare som skakar av smärta på grund av uteblivna mediciner, patienter som inte fått sitt insulin på grund av personalbrist samt sondmatning som glömts bort av personal. Det är några av de 29 händelserna i en lex Sarah-rapport som skrivits om Ekhaga vård- och omsorgsboende.
En lex Sarah-rapport är skriven om Ekhaga vård- och omsorgsboende.
I lex Sarah-rapporten framkommer bland annat att kompetensen bland sommarvikarier varit låg. Inför sommaren tog Ekhaga vård- och omsorgsboende höjd när det rekryterades sommarvikarier. Trots det har det varit personalbrist vid flera tillfällen.
– Vi rekryterade många fler än vad vi egentligen borde behövt. Men frånvaron har varit väldigt hög och vi har fått ägna mycket tid under sommaren åt att bemanna, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga som driver Ekhaga vård- och omsorgsboende.
Uppfattningen i rapporten är att introduktionen av sommarvikarier har varit bristfällig. Men Gertrud Öjetoft menar på att hon inte ser några brister i hur sommarvikarier introduceras till arbetet.
– Min uppfattning är att våra nya medarbetare får en bra introduktion. Alla som arbetar hos oss har jobbat inom vården tidigare eller har av annan anledning bedömts som lämplig att göra det. Personalen får en utbildning i lyftteknik och liknande samt går bredvid en erfaren kollega under några arbetspass.
Inget gehör från personalen
En sjuksköterska beskriver i rapporten att det sedan länge funnits ett problem med att personalen inte vill ändra sitt arbetssätt och sina gamla rutiner. Trots försök från sjuksköterskorna att handleda personalen ute på avdelningarna har felaktiga beteenden inte förändrats.
– I princip allt detta är ny information för oss och det är någonting vi kommer titta på och utreda. Men det är svårt att vidta åtgärder för saker vi inte haft kännedom om, säger Gertrud Öjetoft.
Även Ann-Helén Svensson, verksamhetschef för hemsjukvården i Kungsbacka kommun, anser att det funnits brister i rapporteringen.
– Som medarbetare på ett vård- och omsorgsboende har man en skyldighet att informera om någonting inte står rätt till. Det har funnits brister på den punkten i det här fallet.
Bristande kunskap hos delegerad personal
För att utföra medicinska arbetsuppgifter på vård- och omsorgsboendet krävs delegering. En delegering som Kungsbacka kommuns sjuksköterskor har ansvar över.
– Jag vill förtydliga att det inte är vi som ger delegering till våra medarbetare. Vi ser till att det finns medarbetare att delegera till, men det är kommunens sjuksköterskor som delegerar medarbetarna, säger Gertrud Öjetoft.
Enligt händelserapporterna har patienter vid flertalet tillfällen inte fått sina mediciner, insulindoser har missats och personalen har krossat tabletter till patienter med sväljsvårigheter utan godkännande från en sjuksköterska. Dessutom har sjuksköterskorna tagit tillbaka tidigare delegerade arbetsuppgifter på grund av misskötsel från personalen.
– Sjuksköterskorna kommer behöva arbeta med detta och se över hur man kan utbilda den delegerade personalen på ett bättre sätt, säger Ann-Helén Svensson.
Nu påbörjas ett arbete med att identifiera orsaken till problemen för att motverka liknande händelser i framtiden.
– Vi försöker hitta den bakomliggande orsaken till detta och arbetar hårt för att ha kompetenta medarbetare på plats varje dag, säger Gertrud Öjetoft.
Läs mer:
Raserat förtroende efter Vardaga-rapport
Kraftig kritik mot Kolla vård- och omsorgsboende
Demensavdelningarna på Blåvingevägen för stora