Annons

Demensavdelningarna på Blåvingevägen för stora

Trots att kommunen och Vardaga gjorde gemensam sak:
Förvalningsrätten menar att man vill ha för många demensboende per enhet på Blåvingevägens vård- och omsorgsboende.

Vård | 04 Maj 2021 06:55

När Vardaga tog över driften av boendet från Humana, behövde man också göra en ny ansökan hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att få bedriva verksamhet. Bland annat handlade det om 34 platser med demensboende.
Men fastän det är samma antal platser och samma lokaler som tidigare, blev det nej på ansökan från Ivo. Tillsynsmyndigheten ville istället begränsa antalet platser och gav enbart tillstånd till 30.
Anledning till beslutet var att man tyckte att antalet boende per avdelning skulle bli för stort (tio på en avdelning, tolv vardera på två), samtidigt som lokalerna inte ansågs vara lämpliga för småskalig omsorg. Ivo tyckte därför inte att man skulle kunna leva upp till kraven på god kvalitet och säkerhet.

Gemensamt överklagande

Även om det var Vardaga som fått avslaget, gjordes överklagandet till Kammarrätten gemensamt av bolaget och kommunen, nu för sammanlagt 33 platser. Kommunen är den instans som ytterst ansvar för tillgången på demensboenden.
I överklagan menade man att lokalerna visst var ändamålsenliga, samtidigt som man påpekade att det var anmärkningsvärt att Ivo kunnat göra sin bedömning utan att ha varit på plats eller tagit hänsyn till hur verksamheten var tänkt att bedrivas, för att möjliggöra småskalighet i lokalerna.
Man påpekade också att Ivo inte hade lämnat några indikationer på att lokalerna inte var tillräckligt småskaliga och möjliggjorde en hemlik miljö när Humana fick sitt tillstånd i juni 2019.

Beprövad erfarenhet

Men Förvaltningsrätten går i sitt domslut på Ivos linje. Bland annat påpekar man att det enligt Socialstyrelsen finns beprövad erfarenhet som säger att småskaliga boendemiljöer har visat sig ha positiv effekt på personer med demens och att den vanligaste storleken på enheter i dag är åtta rum, i jämförelse med de nu ansökta elva till tolv rummen på Blåvingevägen. Det tillsammans med den öppna planlösningen för kök, matsal och sällskapsrum innebär enligt Förvatningsrätten att man inte anser att boendeenheterna kan klassas som småskaliga. Istället fortsätter beslutet om 30 platser att gälla.

Läs mer:
Vardagas samtliga boenden granskas i extern revision

Anhöriga känner sig maktlösa

Sjuksköterskenärvaron dras ner

“Jag kan inte tänka mig att lämna henne ensam där”

Boende utreds efter anhörigkritik

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

P-platsen vid Hanhals holme ska bli som förr

Nyheter Arbetet med att återställa parkeringsplatsen vid Hanhals holme är i gång. – Ja, kommunen verkställer länsstyrelsens beslut, ...

Ny våg av personaltapp på Kolla-boendet

Vård Försämrat schema och för tung arbetsbelastning. Nu strömmar ännu en våg av massuppsägningar genom ...

Vykortskampanj ska skydda mot bedragare

Politik Blir du uppringd av någon som presenterar sig som vård- eller myndighetsanställd och ber dig logga in ...
Annons