DEBATT 2025-05-14 KL. 10:00

Debatt: Regelkrångel vid gårdsförsäljning

Debatt: Regelkrångel vid gårdsförsäljning
Det vore bättre att permanenta lagen om gårdsförsäljning, menar insändarskribenterna. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I över 20 års tid har Centerpartiet drivit på för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och i sommar blir det äntligen verklighet! Det är en reform som kommer vara bra för utvecklingen hos våra lokala bryggerier, vingårdar och destillerier. Företagen får ytterligare ett ben att stå på samtidigt som det stärker besöksnäringen, inte minst på våra landsbygder.

Att lagstiftningen nu är på plats är tack vare den utredning som Centerpartiet låg bakom och som genomfördes under förra mandatperioden. Denna låg remissbehandlad och klar på regeringens bord när den tillträdde, men ändå tog det 2,5 år (!) att komma fram till beslut. En så lång beredningstid gav förstås förväntningar om ett förbättrat förslag jämfört med utredningen, men istället blev det tvärtom.

Centerpartiet har därför haft ett flertal synpunkter på den nya lagen. En av dessa är att den är temporär och upphör att gälla 2031. Detta menar vi riskerar att försvåra för företag att göra nödvändiga investeringar och därför ville vi istället permanenta den, men det röstades tyvärr ner i riksdagen.

Vidare så är vi kritiska till de volymtak som anger hur många liter dryck företagen får producera. Centerpartiet lade förslag om att höja taken ordentligt medan regeringen istället valde att sänka dem ytterligare i förhållande till utredningens föreslag. Detta innebär att många företag hamnar utanför systemet samtidigt som det hämmar möjligheten till tillväxt för dem som kommer med.

Avslutningsvis så förstår vi inte heller allt det regelkrångel som byggts in i lagen. Det allra mest onödiga är ett krav på att informera besökarna om alkoholens skadeverkningar. Detta fanns inte med i utredningen utan är något som M, KD och L själva hittat på och som tyvärr drar ett löjets skimmer över hela reformen. Att den som har en vingård ska behöva upplysa om att vinet är skadligt och även dela ut en broschyr i ämnet är både skrattretande och orimligt. Vare sig personal på systembolaget eller på restauranger har ett motsvarande krav på sig. Centerpartiet förslog därför att ta bort paragrafen helt och hållet.

Även om lagstiftningen inte blev riktigt så frihetlig och företagsvänlig som vi i Centerpartiet hade önskat oss, så är vi förstås oerhört glada över att gårdsförsäljning nu äntligen kan bli verklighet i Sverige. Det är en reform som är efterlängtad av många. Vi är övertygade om att det kommer skapa nya möjligheter till utveckling för våra lokala bryggerier, vingårdar och destillerier, inte minst här i Halland.

Christofer Bergenblock (C)

Riksdagsledamot, Halland

Helene Andersson (C)

Regionråd, Halland



Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen
NYHETER 2025-05-13 KL. 12:15
Premium

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen

Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan
NYHETER 2025-05-13 KL. 11:20
Premium

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan

Utreds internt av socialtjänsten

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande
NYHETER 2025-05-13 KL. 07:00
Premium

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande

Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand

Bor på camping flera månader om året:
FAMILJ 2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
ISHOCKEY 2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-14 KL. 07:00
Slottet kan få 30 meter hög mast

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.