NATIVE 2022-04-26 KL. 09:00

Varför det är viktigt att lära barnen om cybersäkerhet vid ett tidigt skede

Cybersäkerhet är något som blir allt viktigare för varje dag som går.

Varför det är viktigt att lära barnen om cybersäkerhet vid ett tidigt skede
Foto: Unsplash

Riskerna blir allt större i takt med att de cyberkriminella utvecklar nya metoder, vilket är anledningen till varför det är så viktigt att du utbildar dig själv och dina nära och kära så mycket som möjligt.

Lyckligtvis är det numera ganska enkelt att få ett grundläggande och bra skydd. Men det krävs kontinuerlig uppdatering av dina kunskaper för att hänga med i svängarna.

Den yngre generationen behöver tidig utbildning

Det är viktigt att du informerar dina barn om riskerna online så tidigt som möjligt. Nuförtiden spenderar de flesta barn en stor del av sin tid online, oavsett om det är för att chatta med vänner, kolla på film och TV-serier, eller om det är för att spela datorspel. Många streamar även via tjänster som Twitch, vilket kan bidra med vissa säkerhetsproblem.

Detta är en av de stora anledningar till varför de cyberkriminella numera tyvärr riktar in sig mot barn och yngre människor som ännu inte riktigt känner till riskerna med att vistas i den onlinebaserade världen.

Många yngre delar även med sig av väldigt mycket information online, t.ex. namn, intressen och bilder. Det är ditt ansvar att informera och utbilda dem om riskerna, och att de bör vara väldigt försiktiga när de är online.

Det är även viktigt för vuxna att lära sig om riskerna online
Det första steget är att helt enkelt utbilda dig själv. Du måste känna till vilka risker som existerar, men även hur du på bästa sätt skyddar dig mot dem. Sannolikheten är hög för att även du spenderar en stor del av din tid online, vilket gör att du också måste skydda dig.

Men det är även på detta sätt som du lär dig att upptäcka riskerna och hur du skyddar dig, men nedan hittar du en lista med några av de viktigaste punkterna.

Vad du kan göra för att skydda dig online
Nedan är exempel på viktiga saker som du kan göra:

Använd en VPN
Med hjälp av en VPN får du ett extra lager av säkerhet, tillsammans med en stor dos integritet. Detta gör det betydligt svårare för cyberkriminella att få tag i dina uppgifter, t.ex. kreditkortsinformation, inloggningsuppgifter och mer.

Du kan använda en kostnadsfri testperiod för en VPN om du känner dig tveksam på om tjänsten är till för dig. Lita på oss, du kommer absolut inte ångra dig om du väljer att använda en VPN-tjänst.

Håll dig uppdaterad med de senaste rönen
En av de allra viktigaste punkterna är att du alltid håller dig uppdaterad med de senaste rönen. Den onlinebaserade världen är i ständig förändring, vilket gör att de åtgärder som krävdes för bara 5 år sedan numera är förlegade. Därmed är det viktigt att du ständigt uppdaterar dina kunskaper, gärna så ofta som möjligt.

Lyckligtvis finns denna information lätt tillgänglig online, vilket gör att du snabbt och enkelt kan läsa på om de senaste teknikerna och vad du ska göra för att skydda dig mot dem.

Använd ett antivirusprogram
Att använda ett antivirusprogram är ett bra sätt att skydda sig mot ett flertal av de hot som existerar online. De ser till att det blir svårare för hackare att ta sig in i ditt system, samt skyddar dina uppgifter på flera olika sätt.

De tar även bort virus från din dator om det skulle vara så att de på något sätt har letat sig förbi antivirusprogrammet, eller att viruset redan existerar när du väl installerar programmet.

Det finns kostnadsfria alternativ på marknaden, men vi rekommenderar att du tar en närmare titt på de som faktiskt kostar pengar. Anledningen till detta är att de kostnadsfria varianterna ofta tummar på säkerheten, samt kan sälja dina uppgifter till tredje part, alternativt erbjuda annonser eller liknande för att finansiera sin verksamhet.

Var misstänksam
Sist men inte minst måste du alltid vara misstänksam mot andra människor, program och ting på internet. Du bör t.ex. aldrig klicka på länkar som du inte vet vart de kommer ifrån, samt inte svara på meddelanden som ser misstänksamma ut.

Detta gäller inte minst när det gäller mejlkontakt. Många cyberkriminella använder mejl för att sprida sina budskap och virus, och tyvärr lyckas de fortfarande ganska bra med detta. Om du tycker att ett mejl ser misstänksamt ut bör du låta det vara, alternativt rådfråga någon i din närhet huruvida det är bluff eller inte.Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.