NATIVE 2022-06-15 KL. 11:00

Val av privatlån - viktiga saker att tänka på

Privatlån är ett vanligt sätt att finansiera allt från köksrenovering till en oväntad utgift. Lånet kan användas helt fritt till det som låntagaren önskar. Det finns många kreditgivare som erbjuder olika former av privatlån och snabblån.

Val av privatlån - viktiga saker att tänka på
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

För att få de bästa villkoren är det bra att använda en jämförelsesida. Vill du hitta en pålitlig jämförelsesida? Besök Matchbanker som samarbetar med många olika långivare. Du får en snabb överblick över vilka belopp långivaren kan bevilja och till vilka villkor.

Vad innebär annuitetslån?
Det är bra att tänka på att de allra flesta privatlån har en rörlig ränta som sätts individuellt. Det vanligaste är även att det är ett annuitetslån, vilket innebär att du betalar samma månadsavgift under hela löptiden. Beloppet du betalar tillbaka varje månad utgörs av ränta, amortering på lånet samt avgifter.

Med ett annuitetslån betalar du därför mer ränta i början och en mindre del amortering. I takt med att skulden minskar betalar du mindre i ränta och mer i amortering. Totalkostnaden för ett annuitetslån blir i regel högre än exempelvis lån med rak amortering. Samtidigt vet du redan på förhand hur mycket du ska betala varje månad, vilket gör det lättare att planera en månadsbudget.

Rörlig ränta som sätts individuellt

Det är inte ovanligt att det finns en missuppfattning om att det råder fast ränta på privatlån. Ränta som sätts individuellt är i de allra flesta fall rörlig och kan variera om du har en längre löptid på lånet. Räntan får inte ändras hur som helst utan ska meddelas i god tid. Det gör att räntan kan gå både upp och ned under löptiden. Om Riksbanken höjer reporäntan får det även genomslag på privatlån.

Den fördel som finns med rörlig ränta är att kreditgivaren inte kan lägga till en ränteskillnadsersättning om du vill betala av lånet i förtid. Det är ofta möjligt att byta kreditgivare om räntan höjs, men läs villkoren noga kring vad som står kring förtidsbetalning. Räntan sätts individuellt och efter någon form av kreditupplysning. För att undvika många kreditupplysningar är det bra att använda en jämförelsesida.

För- och nackdelar med ett privatlån
Ett privatlån har fördelen att det går att disponera helt fritt. Ett privatlån kan du exempelvis använda till att finansiera en renovering, betala reparationen av bilen eller täcka en oväntad utgift. En nackdel är att det lätt kan bli en skuldfälla om du inte budgeterar noggrant. Därför är det bra att vara observant på vad lånet kommer kosta i sin helhet. Det inkluderar att ta marginal för att räntan kan höjas.
En viktig detalj är att granska den effektiva räntan och inte bara den nominella räntan. Kreditgivaren ska redogöra för vad lånet kommer att kosta i sin helhet. Med exempelvis Matchbanker får du en snabb överblick över lånets totala kostnad.


Mycket som händer i helgen
NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Premium

Mycket som händer i helgen

TV-klipp och nyheter

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Mycket som händer i helgen
Premium | TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Hackspettsdispensen överklagas igen
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Emilia bor i ett tält i skogen
Premium | BLÅLJUS 2024-04-26 KL. 09:00
Döms för sex med minderårig flicka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.