NATIVE 2022-06-15 KL. 11:00

Val av privatlån - viktiga saker att tänka på

Privatlån är ett vanligt sätt att finansiera allt från köksrenovering till en oväntad utgift. Lånet kan användas helt fritt till det som låntagaren önskar. Det finns många kreditgivare som erbjuder olika former av privatlån och snabblån.

Val av privatlån - viktiga saker att tänka på
Foto: Unsplash

För att få de bästa villkoren är det bra att använda en jämförelsesida. Vill du hitta en pålitlig jämförelsesida? Besök Matchbanker som samarbetar med många olika långivare. Du får en snabb överblick över vilka belopp långivaren kan bevilja och till vilka villkor.

Vad innebär annuitetslån?
Det är bra att tänka på att de allra flesta privatlån har en rörlig ränta som sätts individuellt. Det vanligaste är även att det är ett annuitetslån, vilket innebär att du betalar samma månadsavgift under hela löptiden. Beloppet du betalar tillbaka varje månad utgörs av ränta, amortering på lånet samt avgifter.

Med ett annuitetslån betalar du därför mer ränta i början och en mindre del amortering. I takt med att skulden minskar betalar du mindre i ränta och mer i amortering. Totalkostnaden för ett annuitetslån blir i regel högre än exempelvis lån med rak amortering. Samtidigt vet du redan på förhand hur mycket du ska betala varje månad, vilket gör det lättare att planera en månadsbudget.

Rörlig ränta som sätts individuellt

Det är inte ovanligt att det finns en missuppfattning om att det råder fast ränta på privatlån. Ränta som sätts individuellt är i de allra flesta fall rörlig och kan variera om du har en längre löptid på lånet. Räntan får inte ändras hur som helst utan ska meddelas i god tid. Det gör att räntan kan gå både upp och ned under löptiden. Om Riksbanken höjer reporäntan får det även genomslag på privatlån.

Den fördel som finns med rörlig ränta är att kreditgivaren inte kan lägga till en ränteskillnadsersättning om du vill betala av lånet i förtid. Det är ofta möjligt att byta kreditgivare om räntan höjs, men läs villkoren noga kring vad som står kring förtidsbetalning. Räntan sätts individuellt och efter någon form av kreditupplysning. För att undvika många kreditupplysningar är det bra att använda en jämförelsesida.

För- och nackdelar med ett privatlån
Ett privatlån har fördelen att det går att disponera helt fritt. Ett privatlån kan du exempelvis använda till att finansiera en renovering, betala reparationen av bilen eller täcka en oväntad utgift. En nackdel är att det lätt kan bli en skuldfälla om du inte budgeterar noggrant. Därför är det bra att vara observant på vad lånet kommer kosta i sin helhet. Det inkluderar att ta marginal för att räntan kan höjas.
En viktig detalj är att granska den effektiva räntan och inte bara den nominella räntan. Kreditgivaren ska redogöra för vad lånet kommer att kosta i sin helhet. Med exempelvis Matchbanker får du en snabb överblick över lånets totala kostnad.SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.