NATIVE 2024-06-25 KL. 17:16

Svenska hitmakare: hemligheten bakom Sveriges inflytande på världens pop- och EDM-scen

Svenskarna har länge varit kända och populära i musikbranschen. Många av världens allra största hits har en svensk haft sitt finger med i spelet vid skapandet och listan kan göras lång med välkända producenter. Det är nämligen så att svensk musik säljer som smör - både hemma i Sverige och utomlands. Men vad är det då som gör att det går så bra för just svensk musik? Låt oss ta en titt på det nedan.

Svenska hitmakare: hemligheten bakom Sveriges inflytande på världens pop- och EDM-scen

TV-klipp och nyheter

Musikexport

En av Sveriges största exporter är just musik. Året 2023 var ett rekordår av svensk musikexport visar nya siffror från Stim, som visar en ökning på 8% jämfört med året innan. Sverige har även näst flest låtskrivare per capita, det enda landet som slår svenskarna är Island. Något annat anmärkningsvärt är att Sverige är ett av tre länder som nettoexporterar sin musik tillsammans med USA och Storbritannien. Även den svenska regeringen uppmuntrar musiker, producenter och sångare genom att utse en vinnare av regeringens musikexportpris varje år.

EDM

Så vad är EDM? EDM står för Electronic Dance Music och är en bred musikgenre som man vanligtvis dansar till på klubbar. Några av subgenrerna inom EDM är house, techno och dubstep men det finns många fler. Ett av de största svenska namnen som slog igenom med housemusik var Avicii, som blev ett gigantiskt namn inom EDM-scenen. Swedish House Mafia blev också otroligt stora innan de upplöstes 2013. Fem år senare återförenades bandet och man kan fortfarande höra deras hits på arenor runt om i världen. EDM-musik kan också höras på olika typer av videospel som den ikoniska Need for Speed-franchisen och har också gjort det i olika online-slotspel på webbplatser som GoGo.

Pop

Pop är den mest populära genren bland svenska musikproducenter och artister. Max Martin är ett av de största namnen i hela världen när det kommer till musikproduktion. Han har producerat hits som “Hit me baby one more time” med Britney Spears och jobbat med artister som Taylor Swift och Ariana Grande. Producenten har haft totalt 27 stycken listettor på Billboardlistan vilket gör honom till den person med näst flest list-ettor i USA. Den enda som har toppat med fler låtar på Billboard är Paul McCartney.

Olika faktorer

Att svensken har ett gott rykte inom musikproduktion är ingen hemlighet, men det finns flera olika faktorer som har bidragit till ryktet. En av sakerna är att Sverige har en stark och lång historia inom musikskapande som har gett inspiration till musiker i generationer. Musikproducenter, låtskrivare och artister brukar samarbeta med varandra och är kända för att vara mångsidiga och att de vågar experimentera. Det har sedan lett till innovativa lösningar och nyskapande idéer inom musik, vilket har skapat nya musikgenrer och gett en internationell synlighet.

Sammanfattning

Musik är och kommer nog fortsätta att vara en stor export för Sverige. Att lilla landet Sverige är i topp med mest musikproduktion tillsammans med länder som USA och Storbritannien är minst sagt imponerande. Många världskända musikproducenter, låtskrivare och artister kommer just från Sverige. Tack vare en lång och stark historia inom musikskapande som ger mångsidig kunskap och mod till att våga experimentera och komma med nya idéer till ny musik, gör Sverige till ett av de ledande länderna inom musikproduktion.



Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet
SPORT 2024-09-07 KL. 19:02
Premium

Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet

"Just nu är det en silverbesvikelse"

TV-klipp och nyheter

Oron - två års väntan på el till laddstolpar
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:30
Premium

Oron - två års väntan på el till laddstolpar

Elbolagen kan inte garantera kapaciteten

Man påkörd av a-traktor
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Premium

Man påkörd av a-traktor

Anna vill höja intresset för AI
NYHETER 2024-09-06 KL. 15:00
Premium

Anna vill höja intresset för AI

Rekordvädret - så varmt blev det
NYHETER 2024-09-06 KL. 14:00
Premium

Rekordvädret - så varmt blev det

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 15:00
Uppskattad marknad i Fjärås
Premium | FOTBOLL 2024-09-07 KL. 10:18
Mardrömssviten fick ett slut
Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Man påkörd av a-traktor

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.