NATIVE 2022-08-11 KL. 22:00

Decentraliserade börser – framtidens kryptohandel?

Decentraliserade börser (DEX) har nyligen blivit en nyhet i kryptovärlden.

Decentraliserade börser – framtidens kryptohandel?
Foto: Unsplash

SENASTE TV-NYHETERNA

Idén är spännande. I stället för att göra alla sina köp, försäljningar och handel med en handelsplattform med flera användare på webben använder DEX-användare smarta kontrakt för att hitta potentiella handelspartners och genomföra transaktioner på ad hoc-basis, en till en, utan mellanhänder.

DEX verkar vara det naturliga nästa steget i övergången till en användarcentrerad decentraliserad global digital ekonomi. Krypto bygger trots allt på målet att minska beroendet av mellanhänder.

Det kan hända att DEX:er en dag kommer att visa sig vara en effektiv universallösning för kryptoanvändare. Men för de flesta kryptoanvändare är den dagen långt borta. Dagens decentraliserade börser kräver avancerad teknisk kunskap och saknar funktioner som är viktiga för de flesta användare.

Problemet med DEX:er
Användare av decentraliserade börser måste ta sig igenom ett stort antal tekniska hinder. De måste skapa plånböcker för varje valuta de handlar med. De måste välja metoder för att lagra sina offentliga och privata nycklar. De måste installera programvara. De måste ta ansvar för säkerheten. Med en DEX måste du utföra alla de uppgifter som tas om hand åt dig på en traditionell förvarings plattform för krypto.

Dessutom är instruktionerna för DEX:er mycket tekniska - om de överhuvudtaget finns. Om det finns instruktioner finns det ingen garanti för att de är skrivna på ett språk som du förstår. De team som står bakom DEX saknar i allmänhet resurser eller långsiktigt engagemang från användarnas sida för att översätta information till användarnas språk.

Förvänta dig inte att du kan hänvisa frågor till helpdesk. Hela idén med en DEX är att varje användare är oberoende och självförsörjande. Det finns ingen supportpersonal som svarar på frågor eller hjälper dig att utföra transaktioner.
Det som handlas på DEX är i regel endast krypto. Att köpa krypto med euro, pund eller kronor kan vara svårt. Och om du vill sälja ditt kryptoinnehav och ta ut konventionell valuta är detta i princip en omöjlighet. Du måste alltså föra över pengarna någon annanstans.

De flesta DEX skapas av anonyma grupper. Du vet ingenting om deras bakgrund eller kvalifikationer - inte ens deras namn. Innehåller de programvarurutiner som de har skrivit kod för att ta ut en del av eller alla dina medel? Kanske det. Vid en DEX är du ansvarig för att bedöma de anonyma utvecklarnas tillförlitlighet och, i bästa fall, granska källkoden själv för att se till att den inte innehåller skadlig kod.

Även om koden är skriven med goda avsikter kan den vara sårbar för hackare. De flesta DEX skapas av enskilda personer eller små grupper som inte har resurser att göra professionella tester eller vidta säkerhetsåtgärder av militär kvalitet. Under de senaste 12 månaderna har användare förlorat miljarder dollar till hackare som utnyttjat svagheter i DEX-koden. Med en DEX finns det ingen som kan ersätta dina förluster om koden äventyras.
Och med en DEX finns det ingen förenklad tillgång till avancerade investeringsverktyg. Antag att du vill satsa en del av ditt kryptoinnehav för att få en bra avkastning. Eller så vill du schemalägga återkommande köp för att utföra kostnadsgenomsnitt som investeringsrådgivare rekommenderar. Tänk om du vill utlösa köp- eller säljtransaktioner när priserna når en viss nivå?

Vissa DEX:er kan erbjuda dessa avancerade funktioner, men när det gäller att använda dem får investerarna klara sig
själva.

Erfarna investerare med djupgående kunskaper om blockchain-teknik, kryptering av offentliga nycklar, plånböcker och smarta kontrakt kan kringgå de decentraliserade börsernas begränsningar. Många tusen människor använder DEX:er idag. Samtidigt innebär detta att ”vanliga” människor utan datavetenskaplig examen exkluderas från denna marknad. Denna exkludering kan dock minimeras med hjälp av cryptoplattformar.

Fördelar med kryptoplattformar
Kryptoplattformar som Kriptomat undviker alla svagheter som är förknippade med DEX. På de bästa förvaringsplatserna av krypto hittar du funktioner som dessa:

Avancerade säkerhetsåtgärder, inklusive white-hat-testning, bug bounties, kall förvaring av användargrupper och säkerhetssystem av företagsklass. Vissa gör ännu mer: På Kriptomat loggar användarna in med stark tvåfaktorsautentisering och Kriptomat skyddar deras data och medel med avancerade säkerhetsprotokoll. Kriptomat var den första europeiska krypto plattformen som fick ISO 27001-certifiering för datasäkerhet.

Lätt att använda. Kriptomat-plattformen innehåller en introduktion till encyklopedin om kryptovaluta, blockchain-teknik och investeringar - allt skrivet kortfattat på vardagsspråk. Instruktioner översätts till det lokala språket i varje land där Kriptomat bedriver verksamhet. Videor visar hur man genomför transaktioner och en mycket lyhörd supportpersonal finns på plats för att svara på frågor.

Avancerade handelsverktyg som kostnadsgenomsnitt, automatiserade transaktioner och prisvarningar är enkla att använda på de bästa plattformarna. Det är samma funktioner som exklusiva finansiella rådgivare erbjuder sina rikaste kunder - mot höga avgifter. På Kriptomat är dessa funktioner tillgängliga för alla användare.

På en förvaringsanläggning vet du vem du arbetar med. De flesta webbplatser listar grundarnas namn och korta biografier. Leta efter webbplatser som är licensierade och reglerade där du bor. På så sätt vet du att du arbetar med en seriös partner som tror på att följa de regler som gäller för finansiella tjänster.

Slutsatsen
Att använda en DEX är som att förvara sitt livs besparingar under madrassen. Du har full kontroll, men det är långt ifrån de säkra valv som finns i bankerna.

Om du har handlat med krypto sedan 2011, har erfarenhet av att sätta upp flera olika typer av elektroniska plånböcker och är bekväm med att analysera källkoden för smarta kontrakt kan en DEX vara något för dig. Det ger dig maximal kontroll utan att involvera mellanhänder.

För världens återstående 7 miljarder människor, förvarings plattformar som Kriptomat är inte ett andrahandsval - de är faktiskt en överlägsen lösning. Samma webbplatser som gör det lika enkelt att köpa och sälja krypto som att beställa en pizza erbjuder enkel tillgång till beprövade investeringsverktyg som endast är tillgängliga för investerare med stora pengar hos konventionella mäklarfirmor. Du kan ställa in automatiska köp och försäljningar för att dra nytta av prisförändringar när du inte är online och återkommande köp för att njuta av fördelarna med kostnadsgenomsnitt med medel som du annars kanske skulle spendera tanklöst. Plus tillgång till hundratals noggrant utvalda kryptomynt och tokens.

Kriptomat är engagerad i en framtid där fördelarna med kryptovaluta-revolutionen delas av alla, oavsett var de bor, oavsett om de är storspelare i investeringsvärlden eller nybörjare utan banktillgång vars enda tillgång till den finansiella världen är en mobiltelefon.

Det går inte att förverkliga den framtiden med dagens DEX:er.SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov
NYHETER 2023-06-07 KL. 18:00
Premium

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!