NATIVE 2022-10-25 KL. 22:00

Dags att byta elavtal? Tänk på detta innan

Det finns många olika anledningar till att byta elavtal eller elbolag. En vanlig anledning är att få ned månadskostnaden. Att jämföra olika avtal och elbolag lönar sig i de allra flesta fallen. Det är behöver heller inte vara speciellt komplicerat.

Dags att byta elavtal? Tänk på detta innan

TV-klipp och nyheter

Genom att använda en jämförelsesida för elavtal och elbolag går det mycket snabbare. Då kan du jämföra många olika alternativ på en och samma gång. Har du ett anvisat avtal kan du spara upp mot 40 % genom att göra ett aktivt val.

Vad är viktigt att tänka på vid byte av elavtal?
Det är viktigt att ta fram fakturor för att se vilket elavtal och elbolag du har idag. Innan du byter ska du alltid kontrollera om du har en viss avtalslängd. Har du förbundit dig till en viss avtalslängd kan det vara kostsamt att betala mellanskillnaden, även om du får ett bättre erbjudande.

Innan du byter behöver du även kontrollera eventuell uppsägningstid. Har du rörligt avtal brukar uppsägningstiden vara runt en månad. Ibland kan uppsägningstiden vara upp till tre månader.

Med hjälp av fakturan får du också en bättre bild över hur mycket el du förbrukar. Det kan vara bra att ha med sig när du ska jämföra olika erbjudanden. Du kan även försöka bilda dig en uppfattning om hur du förbrukar el och tidpunkter. Ibland kan det löna sig att bevaka lite extra om timpris kan vara ett alternativ.

Hitta ett elavtal som passar dina preferenser
Allt flera ser över sina elavtal och om det går att energieffektivisera. Det märks bland annat genom ett ökat tryck hos energirådgivare. Det är inte bara frågor om pris utan det finns många olika preferenser när det kommer till elbolag.
När det är dags att jämföra elbolag och elavtal kan även miljövänlighet vara viktigt. Även om definitionen kan skilja mellan något finns det ofta möjlighet att välja miljövänligare alternativ. Genom att välja miljövänliga alternativ får även elbolagen möjlighet att öka sitt utbud.

Kort uppsägningstid och bindningstid. Att binda sig på längre avtal är i regel ett sätt att få en lägre kostnad. Samtidigt kan elpriser både stiga och sjunka, framför allt under närmsta tiden då det är svårt att sia om kostnaderna.

Med kortare uppsägningstid och bindningstid har du en bättre möjlighet att byta när du önskar. Det gäller även rörligt eller fast pris. Historiskt har det varit lönsamt med rörligt pris, samtidigt är det viktigt att ha en buffert. Den som behöver ha stor kontroll över sina månadskostnader har lättare att förutse med fast pris.

Genom att använda en jämförelsesida går det att göra olika val och experimentera för att hitta rätt utifrån individuella preferenser. Då förbinder du dig heller inte till något innan du signerat ett avtal.


TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.