NATIVE 2022-04-22 KL. 13:18

Att tänka på innan du väljer snabblån

Ett snabblån är något som kan vara en tillfällig lösning när du behöver brygga mellan löner eller om du exempelvis drabbas av oförutsedda utgifter.

Att tänka på innan du väljer snabblån
Foto: Unsplash

Det bör dock aldrig vara en långsiktig lösning eftersom att snabblån är något som räknas som högkostnadskrediter, vilket innebär att räntan är väldigt hög och återbetalningstiden kort. Här kommer vi att gå igenom några saker som är bra att tänka på innan du väljer ett snabblån.

Innehåll
1. Är du verkligen i behov av ett snabblån?
2. Jämför snabblån innan du bestämmer dig
3. Hitta en amorteringsplan som passar din ekonomi
4. Se till att du får amortera mer än minimibeloppet
5. Gör en struktur över din ekonomiska situation

Är du verkligen i behov av ett snabblån?
Det första du bör tänka på om du planerar att ta ett snabblån är om du faktiskt är i behov av det eller inte. Då snabblån är en högkostnadskredit men även ett lån som är väldigt snabbt och enkelt att ta så kan det vara lockande utan att tänka efter ordentligt först.

Du bör fundera över om ett snabblån är en tillfällig lösning som du verkligen behöver eller om det finns andra saker du kan göra för att undvika att ta lånet.

Eftersom snabblån har så pass hög ränta och kort återbetalningstid så gäller det också att du är helt säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid för att undvika dyra påminnelseavgifter och inkassoavgifter.

Jämför snabblån innan du bestämmer dig
En annan sak som är bra att tänka på innan du tar ett snabblån är att jämföra räntor på snabblån samt olika långivare som erbjuder snabblån.

Då det finns en mängd olika snabblån att välja på så är det viktigt att du hittar ett som passar just dig och din ekonomi och som har en avbetalningsplan som du klarar av.

Det bästa är att jämföra flera snabblån på en gång så att du kan få en bra överblick över de olika möjligheterna som finns för just dig att bli beviljad ett lån.

Hitta en amorteringsplan som passar din ekonomi
Du bör även vara noga med att hitta en amorteringsplan som passar din ekonomi och som du vet att du klarar av att betala på varje månad.

En stor risk med just snabblån är att det är väldigt hög ränta och därför vill du har så kort amorteringstid som möjligt, men samtidigt inom en rimlig ram så att du vet att du klarar av att betala lånet utan att det påverkar din ekonomiska situation negativt.

Se till att du får amortera mer än minimibeloppet
En del långivare som erbjuder snabblån kan ibland ha ett fast amorteringsbelopp som du får betala varje månad. Det innebär att även om du kan betala mer så får du inte göra det.

Detta är något som vi rekommenderar att du undviker eftersom att du då inte har möjlighet att korta ner lånet och därmed måste du betala mer ränta. Fler nackdelar med snabblån är också att återbetalningstiden är kort och att det ofta kan ha en negativ påverkan på folks ekonomi.

Så läsa igenom lånevillkoren för det är snabblån som du vill ta innan du bestämmer dig och se till så att du kan amortera mer om du vill och har möjlighet till det.

Gör en struktur över din ekonomiska situation
Innan du ansöker om ett snabblån så bör du göra en struktur över din ekonomiska situation och göra en kartläggning av Kronofogden om du har skulder där.

Det är det viktigt att du har full koll på din ekonomi och din ekonomiska situation innan du tar ett lån, dels så att du vet att du klarar av att amortera på det men även för att se till att lånet inte får en negativ påverkan på din ekonomi.

Ett bra tips är att göra upp en budget samt kolla över nuvarande inkomster och utgifter och sedan sammanställa allting i en plan så att du får en bra bild och kan ta ett klokt beslut utefter det.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.