KULTUR & NÖJE 2023-06-05 KL. 12:45

Körsång och cirkus när Kulturskolan får 784 000

Av Christina Forlin

Kulturskolan har fått 784 000 kronor av Kulturrådet i utvecklingsbidrag.
– Det ska gå till körsång och cirkus. Dessutom kommer Göteborg wind orchestra hit, säger Malin Lönegren Mikulic, enhetschef på Kulturskolan i Kungsbacka.

Körsång och cirkus när Kulturskolan får 784 000
"Vi kommer starta upp ett körprojekt i höst, 14 sjundeklasser har anmält intresse att vara med", säger Malin Lönegren Mikulic, enhetschef på Kulturskolan i Kungsbacka.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Drygt 684 000 från Kulturrådet går till fortsättning av projekt som delvis redan är i gång.

– Vi kommer starta upp ett körprojekt i höst, som vi under våren har krattat manegen för.

Körprojektet är ett samarbete med högstadieskolor i kommunen och 14 sjundeklasser har anmält intresse att vara med, säger Malin Lönegren Mikulic.

Att körsång är bra för den psykiska hälsan är omvittnat, och det är därför särskilt synd att intresset för kör minskat bland ungdomar de senaste åren, anser Malin Lönegren Mikulic.

– Det har varit ett avtagande intresse i hela Sverige under en rad år så det har inte bara med pandemin att göra. Men vi hoppas kunna ändra på det, och locka fler till våra ungdomskörer. Som en del av projektet planeras en stor körföreställning i slutet av november.

Den som vill gå med i höstens körprojekt kan göra det kostnadsfritt.

– All verksamhet som finansieras av Kulturrådet är gratis, de pengarna ligger utanför Kulturskolans vanliga verksamhet.


Cirkus fortsätter

Kulturrådets bidrag kommer även att gå till cirkus.

– Vi är redan i gång i Älvsåker och vi kommer att fortsätta där nästa läsår.

Tröskeln att prova på ska vara låg.

– Man kan komma som man är, och man behöver inte öva. Det krävs ingen utrustning utan man kan bara gå dit, det ska vara lustfyllt.

Pengarna för projekten går att söka tre år, detta är det andra.

– Vi fick cirka hälften av vad vi sökt, om det beror på att Kulturrådets anslag har bantats eller på grund av annat vet vi inte. Men vi är glada för det vi får, utan dessa medel minskar möjligheten att verksamhetsutveckla Kulturskolan.


Låga trösklar viktigt

Malin Lönegren Mikulic betonar att Kulturskolans inriktning och utveckling givetvis inte enbart lutar sig mot Kulturrådets pengar. Att det ska vara låga trösklar in till exempel arbetar man med även på andra sätt.

– Till hösten provar vi exempelvis att vara på plats en timma på fredagar på fritids i Ävsåkersskolan för att nå ut bredare och se till att Kulturskolan blir känd.

Kulturrådet har också beviljat 100 000 kronor till samverkansprojekt med andra kommuner.

– De pengarna går till att stärka blåsinstrumentens ställning, säger Malin Lönegren Mikulic.

– Deras popularitet har stadigt sjunkit, vilket är synd. Vi samarbetar sedan ett par år med Göteborg wind orchestra och kulturskolorna i Varberg och Halmstad. Orkestern kommer hit och eleverna får får först öva tillsammans med musikerna och sedan spela med i en konsert. Dels är det en upplevelse att spela med de professionella musikerna, dels blir det tydligt att blåsinstrument har en viktig roll i orkestrar.







Efter succén – blir nu enklare att söka parkeringstillstånd
NYHETER 2025-05-15 KL. 12:15

Efter succén – blir nu enklare att söka parkeringstillstånd

Nya e-tjänsten för färdtjänstansökan får bra betyg

TV-klipp och nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.