KRÖNIKOR 2023-03-27 KL. 19:45

Region Halmstad inget för oss

Av Richard Forsberg

Region Halmstad inget för oss

"Skriv en krönika om Halland på cirka 3 500 tecken. Den ska vara humoristisk men grundad i fakta”
AI fascinerar mig. Vart är vi på väg, kommer våra jobb bli lättare? Färre? Svårare? Komplexare? På bara ett halvår har antalet verktyg som bygger på artificiell intelligens exploderat och i täten får väl Chat GPT gå. I kategorin tidningskrönikor har namnkunnigare krönikörer än undertecknad redan undersökt detta genom att låta chat-roboten skriva mer eller mindre sammanhängande texter för att sen fakturera sin redaktör ett gissningsvis saftigt belopp. Lätta pengar således men går det att göra igen och igen och igen? Tveksamt.

Som bollplank då? Någon att testa en idé på? Kanske. Jag satte mig här med ambitionen att skriva en redig dräpa om hur vi verkligen borde stycka upp Region Halmstad i minst två delar. Där den norra delen får ingå i Västra Götalandsregionen och den södra borde bli Region Skåne. Det ska sägas att mycket grundade sig i en avslagen ansökan om regionalt kulturprojektstöd och jag hade inte mycket mer än affekt, en bra titel och en slutkläm med schwung. Erfarenheten säger mig att det inte bygger en bra krönika. Därför bollplank. Kanske skriva lite allmänt om Halland, hatkärleken till landskapet, kanske något udda från historien?

Jag kastade bollen i form av det inledande citatet. Roboten började lydigt tugga igång. En text uppenbarade sig och, jo, den var relativt sammanhållen. Lite så där lagom självförhärligande: Halland, beläget mellan Skåne och Västergötland, är kanske inte det mest kända landskapet i Sverige, men det har definitivt sin charm. Inte den starkaste inledningen men ändå. Andra styckets inledning däremot: Först och främst har vi självklart Falkenberg, Hallands stolthet. Jaha? Okej… Den såg jag inte komma. Tredje stycket tog upp Halmstad: Den största staden i Halland. Här finns allt från shopping och restauranger till konserter och kultur. Här får vi ju ge den rätt i sak. Inget att bestrida här. Stycket om Halmstad tar sen upp både möllor, slott och badstränder. Sen bar det norrut och inte heller fortsättningen på landskapsgenomgången kan väl diskuteras. Och så har vi såklart Varberg. Varberg är känt för sin fästning, som är en av de bäst bevarade i Sverige. Efter lite spa, kallbad och nudism var det så dags för vår stad att bli artificiellt omskriven.
Network error

Vafalls? Vänligt men bestämt ber jag roboten att Regenerate respons. En ny text uppenbarar sig, ny inledning. En helt annan ton. Det var en gång ett landskap vid namn Halland. Resten av texten i samma sagolika manér. Ett stort stycke om Halmstad, sen Falkenberg, Varberg, till och med Laholm sen: network error. Men vad nu? Affekten inom mig börjar varva upp igen. Det var väl då själva: Regenerate respons… Halland – en skön blandning av hagar och hav, öppna landskap och pittoreska städer. Nu så! Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg och network error!
Det är som att Kungsbacka inte hör till Region Halmstad. Om inte ens artificiell intelligens kan inkludera oss hur kan vi då någonsin förvänta oss att härskarna i söder ska göra så?

Inser nu att jag kallat Region Halland för Region Halmstad genomgående i texten. Så det kan bli… Men om nu alla, från Hallandstrafiken, Hallandsnyheter, P4 Halland, Kultur i Halland OCH våra framtida härskarrobotar skiter i oss kanske vi med gott samvete också kan skita i dem? Vi kan väl vara näst störst i Västra Götaland i stället? Och jag får fortsätta att skriva mina krönikor efter eget huvud men i SÖDRA VG – Kungsbackas största tidning. För som det är nu kanske vi passar bättre som en förstad till Göteborg än som en död stad för Halmstad?

Richard Forsberg


SENASTE TV-NYHETERNA

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott
DEBATT 2023-05-29 KL. 10:00

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott

Dags igen – ny stöld från obemannade butiken
NYHETER 2023-05-29 KL. 07:29

Dags igen – ny stöld från obemannade butiken

Självplock av blåbär växer fram i Sandsjöbacka
NYHETER 2023-05-28 KL. 20:00

Självplock av blåbär växer fram i Sandsjöbacka

Tre år snart över – nu tar de studenten
NYHETER 2023-05-28 KL. 17:00
Premium

Tre år snart över – nu tar de studenten

Coronaåren, sammanhållningen och framtiden – så tycker naturvetarna på Aranäs

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.