JOBB & PENGAR 2022-05-10 KL. 17:15

Så kan jättesatsningen se ut

Av Kristian Alm

260 bostäder, ett seniorboende och torg med butiker – så ser visionen ut för infarten till Åsa norr ifrån.

Så kan jättesatsningen se ut
satsning. Så här ser idéskissen ut som West Estates arkitekter har tagit fram. Men det är många steg kvar i processen. Skiss: Tailor made arkitekter

Som Norra Halland berättat flera gånger har det varit snurrigt kring tomterna vid infarten till Åsa. Efter flera turer slutade det med att kommunen tänker bygga en ny skola närmast rondellen.
Tomten intill, som först var tänkt för skolan, köptes av fastighetsbolaget West Estate, som nu har skickat in en idéskiss till kommunen över vad man vill bygga.

Seniordröm
Det är en rejäl satsning där pensionärernas dröm om ett seniorboende får plats, men även bostadsrätter i flervåningshus, radhus och parhus.
Sammantaget har West Estates arkitekter lyckats få in 262 bostäder, en rejäl satsning som helt skulle förändra tyngdpunkten i Åsa.
Men Anna Brolin på West Estate trycker hårt på att det är en vision.
– Det är en första skiss, kommunen ville ha in den i arbetet med planbesked för att få en känsla av vad vi vill. Det kan komma att se helt annorlunda ut.
Ja, det är en bra bit kvar innan det kan sättas en spade i marken. Att kommunen vill ha bostäder där är klart, så ser översiktsplanen ut. Men hur många, och vilken typ är en helt annan fråga.
Om det blir grönt ljus ska det därefter göras en detaljplan med villkoren för tomten, och det är en process som kan ta tid.

Optimist
– I bästa fall kan det vara klart om två år. Ja, jag vet att det är optimistiskt, men jag är optimist! Det gäller att behålla energin när man jobbar, säger Anna Brolin.
Skissen innehåller en hel del roliga förslag. Till seniorboendet har kopplats en rad rymliga växthus, dagvattnet i området har samlats till en liten bäck som rinner på tvärs genom området och i enda änden finns inritat butiker.
– Ja, nu svävar jag ut, men vi tänker oss ett litet torg med en saluhall med närodlat, en liten Coop och kanske kaféer.
West Estates tanke är att vara med hela vägen, från att köpa tomten till att se projektet färdigbyggt och bostäderna sålda. Däremot inte att förvalta hyresrätter.
– Nej, så har det inte varit i alla fall, men nu har vi fått förfrågan från åsabor som är intresserade av hyreslägenheter, så det är inte helt omöjligt. Det går inte att svara på nu, det beror på hur marknaden utvecklar sig.
Nu väntar Anna Brolin och hennes kolleger i West Estate på kommunens planbesked, som förhoppningsvis kommer i sommar.
– Under tiden för vi diskussioner med pensionärsföreningen för att få med deras önskemål om hur seniorboendet ska utformas.SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.