Ingen ny biograf i år 

Planen var att den nya biografen skulle öppna i Kungsmässan i år. Men på grund av en felbedömning över hur högt taket behöver vara har processen försenats.
Nyheter | 15 Maj 2019 07:17

Planen var att den nya biografen skulle öppna i Kungsmässan i år. Men på grund av en felbedömning över hur högt taket behöver vara har processen försenats.

– Det blir ingen ny bio innan årsskiftet, säger Jessica Wikestam, marknadschef för Aranäs fastigheter.

 

Bygglovet var klart och tanken var att Biostaden Facklan skulle flytta in i Pulssports tidigare lokal i Kungsmässan under 2019. Men så blir det inte.

– Vi sökte bygglov för att bygga en biograf i lokalen och trodde att det räckte med att höja halva taket, men när vi sedan arbetade vidare med att få in en biograf i den storleken insåg vi att vi måste höja hela taket, säger Jessica Wikestam.

Därför var man tvungen att ansöka om nytt bygglov, vilket man nu har fått.

– Vår målsättning var att Facklan skulle flytta i år, men det är svårt att skriva ett avtal förrän vi har bygglov. Nu när vi har fått bygglov har vi börjat med avtalsfrågorna med Svenska Bio, säger Jessica Wikestam.

När kommer biografen öppna i Kungsmässan?

–  Det blir inget ny bio innan årsskiftet. Våren 2020, i mars eller april, kan det bli aktuellt. Fram till dess kommer biografen att vara kvar i Facklan.

 

 

Bygglovet för biografen är tillfälligt och gäller enbart i fem år. Var den sedan ska ta vägen är oklart.  

– Vår ambition är att hitta en lösning. Kungsbacka ska inte vara utan en biograf, säger Jessica Wikestam.

Är det möjligt att den blir kvar i Kungsmässan?

– Vi vet inte. Det är ett tillfälligt bygglov. Det är något som vi tar ställning till senare.

De två restauranger som i dag finns i Facklanhuset ska också flytta. Café Naam öppnar i Kungsmässan nästa månad, intill lokalen som biografen ska flytta in i. Man har dock ännu inte hittat en lokal till Restaurang Chang Kang.

– Vi är inte riktigt framme med det än. Men vi som hyresvärd är juridiskt skyldiga att erbjuda hyresgäster en annan lokal, säger Jessica Wikestam.

 

Det var i juli 2018 som Aranäs fastigheter meddelade att huset Facklan ska rivas. Orsaken är att det finns sättningar i fastigheten som över tid kan bli en säkerhetsrisk.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera togs vid tillslag mitt i stan

Blåljus Plötsligt blev det fullt pådrag vid Swedbank på Gymnasiegatan. Flera ungdomar togs fast efter misstänkt pistolhot. Samtidigt ...

Stort polispådrag – letar efter pistolman

Blåljus Polisen har ryckt ut på ett larm om pågående dödligt våld mitt i Kungsbacka. Vid 14-tiden ...

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...