DEBATT 2024-08-20 KL. 14:00

Debatt: Varför inga medborgarförslag i Kungsbacka?

Debatt: Varför inga medborgarförslag i Kungsbacka?

TV-klipp och nyheter

Enligt kommunallagen har en kommun rätt att införa medborgarförslag för invånarna. Det innebär att den som är skriven i kommunen har rätt att lägga förslag på förbättringar och förändringar som invånaren tycker skulle gynna vårt samhälle.

Idag finns medborgarförslag i över 200 av Sveriges 290 kommuner. Ofta är det organiserat så att det förslag som kommer in läggs upp på kommunens hemsida och lyckas förslaget få ett visst antal röster av kommunens invånare så tas det upp på den politiska dagordningen och behandlas sedan av kommunfullmäktige eller den nämnd eller styrelse som har ansvar för frågan.

När det gäller medborgarförslag kan även unga som ej uppnått rösträttsålder lägga förslag. Det här tycker Socialdemokraterna skulle vara ypperligt att införa i Kungsbacka. Det skulle föra in en friskhet och vitalitet bland de förslag som behandlas i de politiska rummen.

Goda förslag som diskuteras runt om vid köksbord, på fikarasten eller kanske bland föräldrar på lekplatsen skulle bli synliga för fler invånare och det som många ser behöver förbättras i vardagen skulle komma upp på politikernas agenda.

Socialdemokraterna la för ett tag sedan en motion om att införa detta och på det senaste kommunfullmäktigemötet skulle medborgarförslag upp till beslut. Tyvärr var detta inget de styrande partierna i Alliansen ville veta av, så inte heller deras Tidökollega, Sverigedemokraterna. Det här tyckte de inte var något för Kungsbackas invånare.

Socialdemokraterna har tillit till kommunens invånare och är övertygade om att det finns en mängd goda idéer som skulle kommit vårt samhälle till godo om medborgarförslag röstats igenom. Oerhört synd att Tidöpartierna och Centern valde att säga nej.

Magdalena Sundqvist (S), kommunalråd i opposition



TV-klipp och nyheter

20 snabba frågor till karismatiske tränaren
HANDBOLL 2024-09-12 KL. 14:00
Premium

20 snabba frågor till karismatiske tränaren

✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen

Duon simmade runt Onsala
NYHETER 2024-09-10 KL. 21:01
Premium

Duon simmade runt Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-09-12 KL. 17:31
Bil stulen på parkering

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.