DEBATT 2024-06-19 KL. 10:00

Debatt: Välfärden måste utvecklas

Debatt: Välfärden måste utvecklas
Genrefoto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Den 13 juni i år debatterades budgeten för kommande år för Kungsbacka kommuns verksamhet. På förhand var det huvudsakligen Alliansens budget (M-KD-C-L) och Socialdemokraternas budget som stod mot varandra och så var det givetvis även i debatten i kommunfullmäktige.

Äldreomsorgen står inför mycket tuffa utmaningar med allt fler äldre som nu ökar under flera år. Våra äldre ska vi ta hand om och vi ska bidra till ett värdigt liv i äldre dagar och det är något som vi socialdemokrater inte backar en millimeter på. Samtidigt har det blivit svårare att rekrytera personal. Socialdemokraterna gick därför fram med en rad reformer för att dels förbättra arbetsmiljön och attraktionen till äldreomsorgen.

Socialdemokraternas budget bestod av en rad viktiga social- och personalpolitiska reformer inom bland annat äldreomsorgen. Dessa var:

- Pilotprojekt för 6-timmars arbetsdag inom äldreomsorgen.

Socialdemokraterna har beräknat, genom utförda pilotprojekt i annan kommun, hur ett pilotprojekt skulle kunna genomföras under 2025 för att sedan utvärderas och användas som grund för kommande budgetarbete. Studier visar, inom både offentlig och privat sektor, att förkortad arbetstid skapar flera positiva effekter såsom bättre arbetsmiljö, högre nöjdhet och lägre sjuktal samt högre attraktivitet. Alliansen har ingen motsvarande reform.

- Arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen

Ergonomiska skor för att förebygga ohälsa, hygienproblem samt slitage av egna skor på långa arbetspass. Alliansen har ingen motsvarande reform.

- Ökad grundbemanning

Pilotprojekt för att säkerställa en riktad insats om högre grundbemanning inom ett av Kungsbackas vård- och omsorgsboenden samt genomföra och utvärdera under 2025. Alliansen har ingen motsvarande reform.

- 100 procent volymkompensation till Vård och Omsorg

Detta är en signifikant skillnad mot Alliansens budget som ligger på 50%. Vad innebär det då? Det innebär att äldreomsorgen får ersättning för varannan äldre i Alliansens budget. Varannan äldre som tillkommer måste äldreomsorgen i Kungsbacka lösa genom ”effektiviseringar” (egentligen besparingar) för att få verksamheten att gå ihop. Detta är en oacceptabel hantering av äldreomsorgen. Socialdemokraterna anser att denna kroniska underfinansieringen måste få ett slut!

Välfärden måste utvecklas, inte avvecklas. Det är dags för förändring.

Ermin Skoric (S), kommunfullmäktigeledamot, 2e vice ordförande i nämnden för Vård & Omsorg



TV-klipp och nyheter

Hundar ställdes ut på Tjolöholm
NYHETER 2024-06-30 KL. 16:30
Premium

Hundar ställdes ut på Tjolöholm

Veckans rosor
NYHETER 2024-06-30 KL. 09:45

Veckans rosor

Naturen är viktig för Marika
FAMILJ 2024-06-29 KL. 17:30
Premium

Naturen är viktig för Marika

Grannar samlades för loppis
NYHETER 2024-06-29 KL. 16:30
Premium

Grannar samlades för loppis

Drogad körde bil utan körkort
BLÅLJUS 2024-06-29 KL. 15:00
Premium

Drogad körde bil utan körkort

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

FOTBOLL 2024-07-01 KL. 11:06
Sporthelgen i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.