Förra veckan riktade Klimatpolitiska rådet allvarlig kritik mot regeringens livsmedelsstrategi. Utsläppen riskerar att öka snarare än minska under mandatperioden. Maten står för en tredjedel av svenskarnas växthusgasutsläpp ur ett konsumtionsperspektiv – vilket gör Region Hallands hållbarhetsmål i Agenda 2030 omöjliga att nå.
Strategin ignorerar helt behovet av växtbaserad mat, trots att den är avgörande för både klimatet och livsmedelssäkerheten. Sverige har bland världens högsta utsläpp per capita och en kosthållning som är extremt resurskrävande. Regeringens passivitet förvärrar även vår krisberedskap. En effektiv beredskapskost bygger på resurssnåla och lagringsdugliga råvaror – baljväxter och sädesslag, inte kött.
Region Halland arbetar aktivt för att implementera Agenda 2030, där hälsa är en nyckelfråga. Varje år kopplas omkring 14 000 dödsfall i Sverige till ohälsosamma matvanor – nästan 60 gånger fler än i trafiken. Sverige står mitt i en folkhälsokris: hälften av befolkningen lider av övervikt eller fetma, med samhällskostnader på 125 miljarder kronor årligen.
En ny studie, A reform of value-added taxes on foods, visar att en matskatteväxling – med höjd moms på animaliska produkter och slopad moms på hälsosamma växtbaserade livsmedel – kan rädda upp till 170 000 liv årligen i Europa. Trots tunga forskningsunderlag väljer regeringen att bortse från vetenskapen. Det gör det omöjligt för regionerna att nå sina mål. Klimat, livsmedelsförsörjning, folkhälsa och biologisk mångfald är centrala delar av Agenda 2030.
För att Region Halland ska kunna nå sina hållbarhetsmål krävs en livsmedelsstrategi som möjliggör ett klimatneutralt jordbruk med växtbaserad inriktning – i linje med Klimatpolitiska rådets rekommendationer. Nu vilar ett tungt ansvar på kommun- och regionpolitiker att påverka sina riksdagskollegor i frågan om Sveriges framtida livsmedelspolitik.
Linda Lindström och Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Läs även:
Debatt: Fy för Kungsbacka kommun
Debatt: Nedskräpning – en konsekvens av vår livsstil
Förebyggs vid nybyggen – men efterlevandestödet en brist
Toaletter som gör rent vid besöken lanseras under året
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.