Replik angående förslaget att barns föräldrars rätt till tolk ska begränsas.
Alla barn, oavsett bakgrund eller språk, har rätt att förstå och bli förstådda. En av de viktigaste principerna i FN:s Barnkonvention är att barn ska ha rätt att delta i beslut som rör deras liv.
Men för många barn med föräldrar som inte behärskar svenska innebär detta en stor utmaning – inte minst när det gäller kommunikation med skolan. Barn ska ha rätt till tolk i möten med skolan, så att deras föräldrar kan förstå och delta i samtalen om deras utbildning. Ända tills det inte behövs längre.
Enligt Barnkonventionens artikel 12 ska barn få uttrycka sina åsikter och delta i alla frågor som rör dem. Det gäller även när skolan och föräldrar ska samarbeta för barnets bästa. För att detta ska kunna ske på lika villkor måste föräldrarna kunna förstå vad som sägs, och då behövs tolkning.
Tolkning handlar inte bara om språk, det handlar om rättvisa och jämlikhet. Barn har rätt att känna att deras föräldrar har samma möjlighet att vara delaktiga i skolans aktiviteter och beslut, oavsett om de talar svenska eller inte. En förälder som kan förstå skolans information och vara delaktig i möten med lärare kan bättre stötta sitt barn, vilket är en grundläggande rättighet enligt Barnkonventionen.
Ni som bestämmer, detta handlar om barnens rätt och ingenting annat. Tolkning ska vara en självklar del av skolans arbete för alla barn så länge det behövs.
Tuula Jacobson, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Kungsbacka
I del 2 avhandlas herrklubbarna i division 1, 2 och 3
Hemvändarens segersvit bara växer
Först ut är herrlagen i division 4, 5 och 6
Onsalabon beställde en dator för drygt 8000 kronor. Men efter beställning steg priset med över 10 000 kronor. Nu har ärendet anmälts till Allmänna reklamationsnämnden.