Många som äger skog idag har ärvt den av tidigare generationer. Att behålla skogen trots att man bor på annan ort kan vara ett sätt att vårda sina släktrötter, men kan också göra att den fysiska närvaron på skogsfastigheten begränsas till ett fåtal besök om året.
Det kan göra det svårt att uppfatta förändringar i landskapet eller agera på oförutsedda händelser som tunga snöfall eller skadedjursangrepp. Men framför allt kan det vara en utmaning att hinna tänka på utvecklingsmöjligheterna med sin mark.
Våra förvaltare möter ofta skogsägare som vill utveckla andra värden än enbart virkesproduktionen. Det kan röra sig om naturvård, turism eller att främja jaktupplevelser. Tomtavstyckningar och energiproduktion i form av sol- eller vindkraft är andra exempel på utvecklingsmöjligheter som dessutom kan ge betydelsefulla intäkter till skogsägaren.
Som privat skogsägare, och kanske särskilt om du äger din skog på distans, är det lätt att ta emot den kostnadsfria rådgivning som ofta erbjuds från virkesköparen i samband med avverkning. Följden blir då ofta att skogen sköts utifrån industrins behov av råvara.
Vi vill uppmuntra dig som äger skog på distans att ta dig tid att utforska vad du själv vill med ditt skogsägande. Att gå en annan väg än den som leder till snabb ekonomisk avkastning kräver dock både kunskap och mod.
Dessa tre tips kan vara en bra start:
• Ställ dig frågan vad vill du uppnå med ditt skogsägande och hur du vill att skogen ska se ut när nästa generation tar över. Om du låter nästa generation bli delaktig i besluten kan chansen öka att de visar engagemang och intresse.
• Utvärdera om den rådgivning du får går i linje med dina egna visioner för marken. Överväg att rådfråga flera förvaltare för de stora besluten.
• Utforska möjligheterna på din fastighet och utbyt erfarenheter med andra skogsägare. Kanske blir du inspirerad att se din skog i ett helt nytt ljus.
Som en av Hallands 9 300 privata skogsägare har du en liten del av jorden att vårda, utveckla och förvalta inför framtiden. Samtidigt kan det kännas svårt och stressigt att äga skog på avstånd. Om du blir trygg i vad du själv vill, blir det både enklare och mer givande att äga skog på distans.
Elin Larsson, regionchef Skogssällskapet i Halland
Läs även:
Debatt: Biobränsle kan minska klimatutsläpp
Debatt: Konsten att komma överens med älgen
Hemvändarens segersvit bara växer
Först ut är herrlagen i division 4, 5 och 6
Onsalabon beställde en dator för drygt 8000 kronor. Men efter beställning steg priset med över 10 000 kronor. Nu har ärendet anmälts till Allmänna reklamationsnämnden.