Under de senaste fem åren har bostadsrättsföreningarnas svagheter blivit tydligare, med risker för dem som satsar allt i sitt boende. Mellan 2020 och 2024 har hela 249 bostadsrättsföreningar gått i konkurs, enligt Tillväxtanalys, där konkurserna ökat markant de senaste åren: från fyra 2020 till 85 fram till juli 2024. Detta är en tydlig signal till dem som tror att bostadsrätten är en trygg boendeform.
Vid en konkurs förlorar bostadsrättsinnehavarna sin investering, och deras bostadsrätter omvandlas ofta till hyresrätter. Lägenheten de trodde sig "äga" blir en hyresrätt, men lånen de tog för köpet består. Att "äga" en bostadsrätt innebär i praktiken att man är delägare i en förening som fattar stora ekonomiska beslut kring fastigheten. Många föreningar är tungt belånade och sårbara för räntehöjningar, vilket vi tydligt sett under de senaste årens ekonomiska svängningar. Små föreningar löper särskilt hög risk, då få hushåll måste dela kostnaderna för underhåll och drift.
Utöver de individuella riskerna påverkar denna situation samhällsekonomin. Staten har nyligen tillåtit högre belåning på bostäder, vilket ökar risken för skuldproblem bland hushållen. Allt fler skuldsätter sig kraftigt för att köpa bostadsrätter som de inte har kontroll över. Istället för att skapa stabila boendelösningar gör vi hushållen sårbara för marknadens svängningar.
En lösning vore att återgå till statligt subventionerade hyresrätter, som inte innebär samma risker för individen. Om staten bygger hyresrätter för unga och dem som önskar stabilitet, kan vi minska trycket på bostadsmarknaden och skapa ett tryggare boende. Hyresrätten erbjuder en trygghet och flexibilitet som bostadsrätten inte kan mäta sig med. Med ett stabilare boende utan rädsla för föreningens ekonomi eller räntehöjningar, kan människor planera sina liv långsiktigt.
Det är dags att inse att dagens bostadsrättsform är ohållbar och mest gynnar banker och fastighetsutvecklare. Vi behöver en ny boendepolitik där hyresrätten står i fokus och staten tar ett större ansvar för att säkerställa tryggt och överkomligt boende för alla.
Michel Thorsson
Läs även:
Debatt: Nyckel för Kungsbackas framtid
Debatt: Om byggnation i Vallda
Hemvändarens segersvit bara växer
Först ut är herrlagen i division 4, 5 och 6
Onsalabon beställde en dator för drygt 8000 kronor. Men efter beställning steg priset med över 10 000 kronor. Nu har ärendet anmälts till Allmänna reklamationsnämnden.