Hela 69 procent av Vårdförbundets medlemmar blir störda av jobbrelaterade ärenden på sin fritid, visar en ny undersökning. När inte ens fritiden är fredad behövs ett rejält omtag. Nu måste ni regionpolitiker agera och se till att även vi i vården får självklarheter som förutsägbara scheman, möjlighet till återhämtning under arbetsdagen och en fritid utan avbrott. Det skriver Margot Kamruddin, avdelningsordförande för Vårdförbundet Halland i ett öppet brev till regionrådet Mikaela Waltersson (M).
Bästa Mikaela,
Vi har med hjälp av Novus frågat 8 000 medlemmar inom kommuner och regioner över hela Sverige hur de ser på sin arbetssituation. Svaren visar med all tydlighet att våra arbetsgivare har en hemläxa att göra när det gäller arbetsvillkor och arbetsmiljö för att göra vården mer attraktiv. Det gäller även den region som du ansvarar för: Region Halland, där personalomsättningen har ökat sedan pandemin.
Undersökningen visar att andelen som arbetar deltid har ökat från redan höga 30 procent till 34 procent på bara ett år. Det främsta skälet som uppges till deltidsarbete är behov av vila och återhämtning. Ett hållbart arbetsliv handlar bland annat om fredad fritid, att verkligen få vila och återhämta sig när man är ledig. För oss i vården är detta långt ifrån en självklarhet.
Nästan sju av tio medlemmar (69%) uppger att de blir kontaktade i jobbrelaterade ärenden på sin fritid. Hårdast drabbade är de som arbetar inom ambulans (90%), förlossning/BB (93%) och akutmottagning (84%). Samma grupper har enligt undersökningen arbetat mest övertid det senaste året. Det blir en dubbel börda, de som arbetar mest övertid blir också mest störda på fritiden.
Om vården ska hålla måttet måste personalen få förutsättningar att orka och vilja arbeta heltid under hela sitt yrkesliv. När inte ens fritiden är fredad behövs det ett rejält omtag. Det är därför jag skriver till dig, Mikaela.
Medlemmar i Vårdförbundet – sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor – förväntar sig att ni regionpolitiker, i Halland och runt om i landet, tar ert ansvar. Som arbetsgivare måste ni börja prioritera vår hälsa och förutsättningar att göra ett bra jobb, det är själva grunden för en patientsäker vård. Lösningen är inte att vi ska jobba ännu mer, utan smartare och mer hållbart med förutsägbara scheman, möjlighet till återhämtning och reflektion under arbetsdagen och en fritid utan avbrott.
Det ska vara en självklarhet att vårdanställda med livsviktiga yrken ska kunna njuta av sin välförtjänta fritid utan att behöva bli störda av jobbrelaterade ärenden. Allt annat är orimligt!
Varför inte låta Halland bli en förebild i svensk sjukvård? Jag ser fram emot ett möte med dig där vi diskuterar dessa angelägna frågor.
Vänliga hälsningar,
Margot Kamruddin, avdelningsordförande för Vårdförbundet Halland
Ny mätning visar vilken bransch som har högst andel överträdelser
Räddningstjänsten ofta först på plats vid suicid-ärenden
"Känslomässigt laddat och det ser aldrig likadant ut två gånger"
49 olika datasystem ska bli till ett system inom vården
Besök i Kungsbacka bakom fråga om ny lag
Filmar nytt projekt med sin pappa i huvudrollen
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.