SPORT 2022-04-18 KL. 14:00

Kaninhoppning på studs framåt

Av John Skoglund

Under påskhelgen genomfördes på Tjolöholm en mängd olika klasser med de västsvenska kaninstjärnorna på plats. Sporten växer och om tre veckor är det dags för de svenska mästerskapen.

Kaninhoppning på studs framåt
Rakbanan på Tjolöholm är en utmaning även för de bästa stjärnorna Foto: John Skoglund

Treåriga hoppkaninen Hyttans Francortia stod på startlinjen i den för påskhelgens näst svåraste hoppningen. Det gällde att inte dra på sig fel på vägen genom rivningar, eller bad i vattenhindret, sedan rullar klockan och snabbast felfri segrade. Det gick snabbt och felfritt och det märktes att ekipaget gjort detta tidigare.
– Hon kallas Boll den här goa kaninen, säger ägaren Malin Mattsson 39.

Hemma på landet utanför Trollhättan har hon ett 25-tal kaniner. Själv har hållit på med kaniner sedan hon var liten.
– Kaninerna tränar en del, men framför allt springer de fritt hemma i hagen och rör sig mycket. De flesta kaniner som är här och tävlar är uppfödda hoppkaniner, säger Malin Mattsson och berättar vidare att som tidigast börjar man tävla med kaniner som är ett halvår gamla. Många tar ur sina kaniner från tävlandet när de är sex-sju år gamla och de kan bli upp mot tolv-tretton år gamla.


Kärlek mellan Boll och Elin Mattsson. Foto: John Skoglund


Legendariska Dobby

Det finns 22 klubbar i riksförbundet för kaninhoppning. Till SM som i Maj avgörs i Vänersborg räknas cirka 250 djur medverka i de fyra olika grenarna. Rakbana, krokbana, höjdhopp och längdhopp.

Legendariska Stockholmskaninen Dobby är innehavare av det svenska rekordet i både höjdhopp och längdhopp. 1,06 lyckades Dobby ta sig över i höjd medan i längd nådde Dobby fenomenala 3,01m. Erica Johansson innehar det svenska rekordet i längdhopp för damer med 6,99m och ska man omvandla Dobbys rekord i kroppsstorlek så ska i så fall Erica Johansson hoppa över elva meter. Men det är skillnad på en kanin och människa anatomiskt.

Är kaninen ett smart djur?
– Det är de. Kaniner är väldigt underskattade och är ett smart djur. Ge de lite tid så kan de lära sig trix och massa andra saker, säger Beatriz Astalan 19, en av arrangörerna och domarna i tävlingen på Tjolöholm

Märker man att kaniner har olika personligheter?
– Ja verkligen, det säger alla och mina tre kaniner är så himla olika, avslutar Beatriz Astalan
I sporten är det en väldig dominans av kvinnor och tjejerna på plats vittnar om att det kanske finns ett tiotal killar endast som håller på med sporten i landet.

Uppfödd hoppkanin

Ska man köpa en uppfödd hoppkanin får man räkna med en kostnad på 2 000 kronor. Men den kostnaden är den lilla kostnaden om man ser till allt annat som sen kommer till med veterinärkostnader, vaccin och framför allt fodret.

När det är tävlingar brukar det hoppas i olika svårighetsklasser och i den lättaste där har alla fritt att starta, även de som inte tillhör någon kaninhoppningsklubb. Det är ett bra sätt att få prova på att tävla.

Det som publiken märker av markant är den sköna avslappnade atmosfären bland deltagarna. Visst är det en tävling men likväl är det en go solig dag ute med sina polare, både tvåbenta och fyrbenta.


Hyttans Francortia eller Boll som hon kallas tar sig galant över det rosa hindret. Foto: John SkoglundSENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.