SPORT 2022-06-02 KL. 20:00

Glädjebeskedet: Ridanläggningen rustas upp

Av Johanna Simonsson

Efter flera års väntan står det klart att det blir en satsning på Frillesås Rid- och Körklubb, som ska stå klar år 2024.
– Det är välbehövligt och jättekul, säger ordförande för klubben Eva Börjesson.

Glädjebeskedet: Ridanläggningen rustas upp
Eva Börjesson, föreningens ordförande, ser fram emot att ridanläggningen ska rustat upp. Foto: Johanna Simonsson

Hur den nya ridanläggningen kommer se ut är inte beslutat än men Eva Börjesson har önskemål om hur anläggningen ska rustas upp.
– Vi har ansökt om ett större ridhus än det vi har nu och med 400 sittplatser. Utöver själva rid-ytan så vill vi också ha omklädningsrum, kafé och konferenslokaler.
Eva Börjesson har varit involverad i föreningen i drygt tio år och säger att det alltid varit prat om ett nytt ridhus. Ett problem med det befintliga är att det är för lågt i tak för att anordna tävlingar i exempelvis voltige. För att både ridskolan och privatryttare ska få plats måste dessutom lokalen delas av på kvällarna.
– Det kommer bli bättre för alla ryttare, för som det är nu blir det trångt här inne.
Eva Börjesson hoppas att ett nytt ridhuset kan byggas ihop med det befintliga som i så fall behöver renoveras, vilket föreningen eventuellt själva kommer kunna stå för.
Förstudien, som är första delen av byggprojektet, har nu dragit igång och i början av juni kommer föreningen ha möte med Kungsbacka kommun. Kommunen ska då få en bättre uppfattning om vad föreningen har för behov och vilka nybyggnationer samt upprustningar som kan bli aktuella.
Ulrika Granfors, förvaltningschef för Kultur och Fritid, håller med om att anläggningen behövs rustas upp.
– Många ridanläggningar i kommunen har varit nedgångna. Det blir då väldigt tungarbetade för föreningen och sen behövs det rent byggtekniskt.
Hon säger att kommunen sedan cirka åtta år tillbaka har gjort en satsning på ridsporten genom att bland annat rusta upp anläggningarna i kommunen. Kungsbacka Ridklubb var först på tur, Nordhallands Ridklubb arbetas det med nu och snart är det alltså dags för Frillesås Rid- och Körklubb.
– Vi har rustat upp dem i turordning. Det var planerat så.
Hon tillägger att alla anläggningar har varit i dåligt skick och att hon nu är väldigt glad för att de snart slutfört satsningen i de tre kommundelarna.
– Det är viktigt att vi gör ordentliga satsningar. Ridsporten är lika viktig som andra sporten. Det är jättemånga som utövar ridsport i kommunen, speciellt många flickor.
När förstudien är klar är det serviceförvaltningen som har yttersta beslutet för hur eventuella byggnationer kommer bli, men det görs i samråd med föreningen säger Ulrika Granfors.
– Projektet behöver rymmas inom budgeten men ska också fungera bra och göra nytta för föreningen.
Hur mycket pengar som kommer gå till att rusta upp Frillesås Rid- och Körklubb är ännu inte bestämt, men förstudien beräknas vara klar vid årsskiftet. Ordförande Eva Börjesson hoppas att upprustningen ska medföra att de kan arrangera tävlingar hela året och i bland annat voltige.
– Vi är en ideell förening och de största intäkter vi har kommer från tävlingar. Det skulle även bli mycket bättre för alla våra medlemmar, så alla får plats att rida i ridhus. Jag har fortfarande inte riktigt tagit in att det ska bli av nu, men det är verkligen jätteroligt.


Ulrika Granfors, förvatlningschef på Kultur och Fritid.SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.