På ett plank i Valand, bara ett stenkast från Kungsmässan, pågår fram till den 17 juni en utställning där ungdomar och äldre gör gemensam sak och visar konst om olika normer de möter.
Projektet kallas för Normstorm, och under invigningen träffas elever, lärare och andra nyfikna besökare för att titta på konsten.
För tio år sedan startades Normstorm i Jönköping, men de senaste tre åren har också Kungsbacka arrangerat.
– Vi vill synliggöra exkluderande normer och kanske också lyfta positiva normer som finns i samhället, säger utvecklingsledare Emma Lingefelt som arrangerar utställningen.
Tre skolor
Elever på tre skolor har deltagit i föreläsningar om normer, och har sedan skapat konsten som ställs ut. Senior i Kungsbacka har arrangerat på liknande vis. De äldre och de yngre möter olika typer av normer i samhället, berättar Emma Lingefelt.
– De tampas med det dagligen. Äldre pratar om hur de möter ålderism och förväntningar på hur de ska vara. De frågar sig varför det är så konstigt att de blir kära i sin ålder. Ungdomarna pratar till exempel om huruvida de kan bli kära i vem de vill. De möter förväntningar om vad de ska ha på sig och hur de ska vara.
Flera unga konstnärer är på plats.
– Jag har experimenterat mycket. Jag brukar skapa i stilen cyberpunk, och är egentligen inte van vid att måla så mycket naturliga miljöer. Jag gillar att bryta normer och det känns bra att ställa ut saker som jag bryr mig om, berättar Gry Claesson som läser grafisk design på LBS.
Grys målningar handlar bland annat om karaktärer som väljer att klä sig i kläder som inte är typiskt kodade för deras kön, och bryter normer på det viset.
En liten bit därifrån hänger ett fotografi där en nallebjörn blir pistolhotad.
– Jag har alltid gillat konst som är lite tragisk. Jag vill visa hur samhället tvingar oss att döda det barnsliga. Varför är det inte okej att tycka om färger och gosedjur, säger Noah Rua som står bakom verket.
Digitala konstverk
För den som inte kan besöka den fysiska platsen kan man också titta på utställningen online. Inne på biblioteket visas alla verk i upp i en digital konsthall som man kan gå runt i med hjälp av virtuella glasögon.
Siri Jarring är lärare i grafiska ämnen på LBS och har flera elever som deltar i utställningen:
– Det här har varit en trygg plats att reflektera över saker de tänkt på men kanske inte alltid lyckats sätta ord på innan.
Gry Claesson bredvid sina målningar.
Emma Lingfelt hoppas att beslutsfattare kommer och ser utställningen.
Lärarna Göran Nilsson och Siri Jarring besöker utställningen som deras elever deltar i.
Flera olika konstnärer ställer ut bredvid varandra.
Noah Rua är stolt över sin bild.
✔ Utebliven speltid ✔ Hoppandet mellan klubbarna ✔ Nya klubbvalet
”Det går att köpa på många platser, sedan fungerar det som Foodora”
Åsabon är mammaledig från jobbet på ostindiefararen
En av Kungsbackas främsta, Bengt Karlsson, jubilerar
Marie Cervin ger inte upp trots motgångar
Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.