Annons

Regionen: "Allvarligt läge" - Så många procent testas positivt

“Det är ett allvarligt läge vi befinner oss i”. Det sa smittskyddsläkare Maria Löfgren under dagens presskonferens från Region Halland.

Nyheter | 20 Maj 2020 15:11

"Vi befinner oss i ett allvarligt läge - det här är inte förbi" var regionens budskap under presskonferensen.

FOTO: Arkivbild Pixabay

Med tankar inför den snabbt annalkande sommaren, höll på onsdagseftermiddagen Region Halland en presskonferens med anledning av rådande pandemi. Först ut var smittskyddsläkare Maria Löfgren som beskrev läget som fortsatt allvarligt och att det är långt ifrån över.

– Vi ser tydligt hur det har spridit sig sedan april, och vi befinner oss nu mitt i pandemin. Den grupp som smittades utomlands ser vi inte alls längre, utan smittan finns här i landet, säger Maria Löfgren.

Att däremot redogöra för trender är svårare, menar hon. Fallen i Halland ligger på en relativt jämn nivå.

– Men det också lite vanskligt att tolka siffrorna då de beror på hur vi provtar.

Vad det gäller de provtagningar som görs så ligger regionen i dagsläget på cirka 700 analyser i veckan.

– Och av de prover vi analyserat är det omkring 11 procent som har visat positivt på covid-19. Det är en siffra som har legat ganska jämnt en tid, säger Maria Löfgren.

Äldre alltjämt hårdast drabbade

Hårdast och allvarligast drabbade är den äldre befolkningen, från 80 år och uppåt. Och en sak som trycktes på återkommande under presskonferensen är att direktiv och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i allra högsta grad fortfarande gäller. Inte minst är det viktigt att fortsätta ta rekommendationerna på allvar för att vården ska fungera, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

– Då detta kommer att pågå under en lång period har vi en stor utmaning i att kunna hitta sätt att dels ta hand om de som insjuknar i covid-19, och samtidigt kunna omhänderta det vanliga vårdarbetet. Detta kommer att kräva extraordinära åtgärder, säger han.

Res endast om absolut nödvändigt

För att kunna bygga uthållighet är det dock även viktigt med återhämtning, resonerar regionen, och kom så in på hur man bör tänka under sommaren.

– Vi ser att det kommer in bokningar på hotell och campingar. Men vi manar till ett restriktivt resande. Regionen håller även på att utveckla en app där man ska kunna se var någonstans det är mycket människor, så att man då hellre kan välja en annan plats att åka till, säger utvecklingsdirektör Bo-Josef Eriksson.

Smittskyddsläkare Maria Löfgren fyllde i:

– Vi är mitt i pandemin, vi är inte förbi. De föreskrifter som finns gäller alla. Vi har alla ett ansvar. Så vi avråder från alla resor som inte är absolut nödvändiga. Här handlar det om att ta ett stort individuellt ansvar. Men gå gärna ut, var utomhus – det är också jätteviktigt för vår folkhälsa att vi inte bara sitter inne. Men tänk på att alltid hålla två meters avstånd, säger hon.

Relaterade länkar: 

Alla med symtom ska kunna testas

Överläkaren om testerna: “Kapaciteten utnyttjas inte”

Ny typ av självtest på gång

Grönt ljus för visir i kommunal vård

Ökad efterfrågan på videobesök   

Ulla besegrade covid-19 “Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv”

80 personer testade för covid-19

Coronaläget i Halland

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Klart för skolstart hos Västtrafik

Trafik Läget inför skolstarten är under kontroll i Kungsbacka. Kollektivtrafiken är coronasäkrad. Det meddelar Västtrafik ikväll....

Elfel skapar förseningar i tågtrafiken

Trafik Tågtrafiken dras just nu med förseningar. Orsaken är ett elfel.Felet, som gav sig till känna klockan 16.56, ...

Streama film från bibblan

Nöje & Kultur Biblioteken i Kungsbacka kan nu erbjuda streamad film. Allt du behöver är ett lånekort och en internetuppkoppling. Om ...
Annons