Annons

Ny typ av självtest på gång

Frågan om provtagningar är högaktuell. Inom överskådlig framtid kan det komma att lanseras en ny typ av självtester för vårdpersonal.
– Man ska kunna få det hemskickat, säger Arne Kötz, överläkare på Region Halland.  

Nyheter | 19 Maj 2020 11:02

Just nu arbetas det med att ta fram en ny typ av självtest för coronavirus.

FOTO: Arkivbild Pixabay

Laboratoriet på Region Halland har fortfarande kapacitet att analysera fler tester som påvisar covid-19 än vad som kommer in. Logistik och organisation av provtagningar kan vara orsaker som bromsar upp, vilket Norra Halland skrev om i fredags.

– Vi lämnar ut kvoter, men det uppfylls inte, säger Arne Kötz som är chef på Mikrobiologen.

Jämte arbetet med att få ordning på hur provtagningarna ska organiseras på bästa sätt, pågår nu även ett arbete med att lansera en ny typ av självtest.

– Det kan jämföras lite med klamydiatest som går att göra själv hemma. Man beställer hem ett testkit, utför provtagningen själv, och lämnar sedan in testet för analys, förklarar läkaren.

Inte för allmänheten

Självtestet är i ett första skede tänkt till vårdpersonal, sedan samhällsviktig och annan relevant personal, enligt Arne Kötz.

Det finns dock även här såväl logistik som administration kvar att lösa.

– Klamydiatestet postar man in, men det här får man nog troligen åka och lämna själv – till exempel till ett sjukhus. Det är inte klart ännu. Sedan har vi kvar att lösa hur svaren på proverna ska levereras. Vid klamydiatest får man svar via sms, men om det blir så vet vi inte. Här krävs det tillgång till rätt kompetens inom IT och den digitala kedjan.

Ännu oklart om antikroppar skyddar

Medan kapaciteten till den typ av tester som visar om en person är sjuk i covid-19 än så länge är begränsad, råder bättre tillgång till antikroppstester. De ingår dock ännu inte i strategin.

– Det går ännu inte att säga säkert att antikroppar kan likställas med skydd mot sjukdomen. Vi kan inte garantera att man inte insjuknar igen. Det är väldigt sannolikt att antikroppar ger skydd – det har gjorts djurförsök, och man kan dra paralleller till andra liknande virus, men vi har inte tillräckligt med erfarenhet av det här viruset för att kunna säga något säkert ännu, säger Arne Kötz.

Relaterade länkar: 

Alla med symtom ska kunna testas

Överläkaren om testerna: “Kapaciteten utnyttjas inte”

Ökad efterfrågan på videobesök   

Ulla besegrade covid-19 “Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv”

80 personer testade för covid-19

Coronaläget i Halland

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

”Det är skönt att ha allt ordnat vid 19”

Trafik Det går bra nu för Kungsbackakillen Hampus Dahlberg, 19. När han avslutade sin utbildning till personbilsmekaniker blev han ...

Lanserar ny webbtjänst för närproducerat

Miljö och natur Nu ska det bli lättare att hitta lokala tillverkare som vill och kan ta uppdrag inom design och formgivning. ...

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...
Annons