Annons

Rättegång för annandagsmordet i dag

I dag startar rättegången för den man som på annandag jul sköt ihjäl en trebarnsmamma i sitt hem, efter att hon några dagar tidigare bett honom att flytta.

Blåljus | 20 Maj 2020 09:05

Rättegången startar klockan 13 i dag i Varbergs tingsrätt, och är den första av sex förhandlingsdagar.

I dag ska kammaråklagare Eva Lotta Swahn göra en sakframställan, och mannens inställning till brotten höras.

Närvarande förutom den åtalade 52-åringen, ska de målsägande vara, det vill säga kvinnans vuxna barn, nära släkting och den man 52-åringen planerat att mörda.

Du kan följa live-referat från rättegången på norrahalland.se

Åtalas på fem punkter

Den 52-årige mannen har åtalats misstänkt för mord, försök till mord (alternativt förberedelse till mord), olovlig avlyssning, kränkande fotografering och grovt rattfylleri. Mannen har erkänt både att han sköt ihjäl sin ex-sambo och att han senare samma natt med laddat gevär, gett sig iväg för att även mörda en man han misstänkte att sambon hade en affär med.

Natten till annandag jul

Norra Halland har tidigare berättat vad som hände natten till annandag jul:

I polisens förundersökning har det framkommit att kvinnans vuxna barn samt hennes övriga familj beskrivit 52-åringen som en lugn och sansad person.

Paret hade känt varandra i de tidigare tonåren, men blivit ett par först för några år sedan. Sedan ett år tillbaka ska mannen ha lidit av psykisk ohälsa som han även fick behandling för av allmänvården. Men hans drickande ökade och dagarna innan jul bad hon honom att flytta ut. Om de skulle fortsätta sitt förhållande eller inte, hade hon inte gett honom något svar på. Men lovat att hjälpa honom med hans vårdkontakter och bjudit in honom att fira jul med hennes familj, enligt förundersökningen.

Övervakade henne

Men 52-åringen ville inte vara med på julafton. Dock följde han firande genom dolda kameror och mikrofoner som han satt upp i kvinnas hus nästan ett år tidigare. Han var övertygad om att hon var otrogen, och han hade därför också installerat spionappar på både hennes privata telefon och hennes arbetstelefon, så han kunde precis allt kvinnan skrev i sina telefoner.

Berusade sig kraftigt

På juldagens kväll var han kraftigt berusad av alkohol och tabletter. Han begav sig då till kvinnans hem, låste upp sitt vapenskåp som han förvarade i hennes garaget, och sköt sig in i bostaden. Sedan mördade han sin före detta sambo med flera skott.

Tidigare samma kväll hade kvinnan ringt polisen, rädd för att 52-åringen var vid huset och skulle försöka ta sig in. Polisen var på platsen men 52-åringen var inte där och kvinnan ville inte anmäla.

Efter mordet på kvinnan körde han berusad till den adress där hennes ”älskare” bodde. Men 52-åringen hittade inte rätt och avbröt. Strax efter midnatt, knappt en timma in på annandagen ringde han polisen och berättade vad han gjort samt överlämnade sig själv.

Han har sedan dess suttit häktad.

Tidigare i NH:

Hon ville separera – sköts ihjäl

52-åringen psykiskt frisk – kan dömas till livstid

Misstänkt mördare begärs häktad för fler brott

Chefredaktören: Därför skriver vi om obehagliga detaljer

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ytterligare två häktades för grovt narkotikabrott

Nyheter De två kungsbackabor, en 29-årig kvinna och en 26-årig man, som igår begärdes häktade – på ...

Ingen lättnad i hovrätten för heroindömd

Blåljus Den medelålders man som i april dömdes till fängelse i fem år och sex månader, fö...

Två häktade för grovt knarkbrott

Nyheter Två Kungsbackabor, 23 och 29 år gamla, häktades idag – på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott.Norra Halland ...
Annons