POLITIK 2022-09-04 KL. 14:00

Vilde i två år - hoppas få en "riktig" plats

Av Anton Lorentzson

Agnetha Ernegård har suttit i kommunfullmäktige som politisk vilde i två år, efter att hon lämnat sitt gamla parti Kungsbackaborna. Som vilde har hon inga partitillhörigheter att rätta sig efter när det ska röstas om olika motioner, utan hon går helt efter magkänslan.
– Det är jätteskönt, jag gör precis som jag vill, säger Agnetha Ernegård.

Vilde i två år - hoppas få en
Agnetha Ernegård har suttit i kommunfullmäktige som politisk vilde i två år. Nu hoppas hon att få en "vanlig" plats genom sitt nya parti. Foto: Anton Lorentzson

2018 tillhörde Agnetha Ernegård Kungsbackaborna. Hon blev personvald till kommunfullmäktige. Men efter halva mandatperioden blev hon en politisk vilde efter att ha hoppat av från sitt parti. Det hela började med ett "skämt" från partiets ordförande. Många i partiet ville se en förändring och på nästa årsmöte valdes Ernegård till ny partiordförande. En ny styrelse konstituerades, men senare på kvällen fick Ernegård massvis av meddelanden.
– Det var oförskämda mail, sms och hot. Det kom hela tiden från medlemmar som höll på Roger. Det var jättejobbigt och jag frågade mig själv om det var värt att vara kvar. Till slut kom vi fram till att göra om årsmötet, säger Agnetha Ernegård.

Ett nytt årsmöte och en ny omröstning skedde och denna gången vann Roger Larsson. Det blev droppen för Ernegård.

Hur har åren som vilde varit?
– Jag älskar att sitta i kommunfullmäktige, jag tycker det är jätteroligt. För mig är det väldigt viktigt att kunna skriva interpellationer och motioner till våra politiker. För att det är mycket som behöver förändras till det bättre. Jag sitter, fram till september i alla fall, som vilde. Sen får vi se hur det går. Jag hoppas ju på att få sitta kvar i kommunfullmäktige genom mitt nya parti, Kungsbacka Framtidsparti.

Att vara politisk vilde innebär att man inte tillhör något politiskt parti. När det ska röstas om olika motioner kan Agnetha Ernegård rösta precis som hon vill. Men det finns jobbiga sidor med det också.
– Jag är ju inte med i kommunstyrelsen längre, vilket jag saknar. Där får man inblick och reda på saker och ting. Jag får nog ställa fler frågor till olika nämnder för att få samma koll. Jag har inte heller så många att diskutera med. Ibland har man ju suttit ensam på fikat. Men såklart finns det medlemmar och partier som bjuder in. Så det är inte känslan av att jag är något som katten släpat in, utan jag känner mig ändå välkommen.

Trots att hon under resterande del av denna mandatperiod är partilös i kommunfullmäktige så känner hon att hon kan påverka som vilde.
– Det var en situation där en ledamot blev arg på mig och använde ord som tidigare aldrig förekommit i fullmäktige. Det var sandlådesnack och jag blev chockad. Jag gick hem och skrev en motion om att vi ska ha riktiga regler och uppförandekoder i fullmäktige. Den ligger nu för beredande. Sedan är jag också stolt över diskussionerna som blivit över den nya matdistributionen, den varma och kalla maten till äldre. Det var jag som började med det.

Hur är känslan med en vecka innan valet?
– Det ska bli spännande att se om någon vet vilka vi är. Vi hoppas såklart att det ska gå vägen. Det blir spännande oavsett hur det går. Jag vill fortsätta vara folkets röst och stå upp för den lilla människan.


SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter