Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Planlägg resten för fler bostäder

angående artiklar i NH om tillfälligt bygglov i Anneberg.

 

Bakgrunden är den att Kungsbacka kommun sedan länge har, i likhet med de flesta andra kommuner i Sverige, fördelat bostäder till nyanlända enligt principen att de har erhållit förtur i bostadskön. Den principen har med några få undantag kunnat följas så länge mottagandet befann sig på lägre nivåer med cirka 20-30 nyanlända per år.

 

Den 1 mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft, som innebär att varje kommun tvångsanvisas ett antal nyanlända, som har beviljats permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd av regeringen, oavsett om kommunen har lägenheter eller inte.

Anvisningsantalet för Kungsbacka år 2016 var cirka 300 personer, 2017 var det cirka 300 personer, 2018 var det cirka 300 personer och för 2019 blir det cirka 200 personer.

 

I och med att mottagandet av nyanlända har ökat kraftigt de senaste åren kan kommunen inte längre upprätthålla principen om att tilldela nyanlända förstahandskontrakt. I stället placeras de allra flesta, som anvisas plats i kommunen, till tillfälliga boenden av olika slag.

Av de som har kommit till Kungsbacka har cirka 400 placerats i lägenheter runt om i kommunen. Mellan 300 och 400 har placerats i sovsalar/genomgångsboende, resten har ordnat med eget boende eller flyttat.

 

Men den nu förda regeringspolitiken, kommer det att komma nyanlända till Kungsbacka i den storleken att vi nu står inför att flera av sovsalarna behövs.

Får vi inga bostäder, så måste vi ta idrottshallar i anspråk. Vår inriktning har varit och är att kunna sprida ut de nyanlända till olika delar i vår kommun så en bättre integration kan erhållas men läget är nu akut.

 

Nu måste vi dels ta hand om de som bor i sovsalar och fortsätta att ta emot de som anvisas till oss. Frågan om kommunens skyldighet att erbjuda permanent bostad har därför uppkommit.

Vi kan konstatera att den skyldigheten föreligger i två år. Under denna tid skall den nyanlända själv söka eget boende, antingen i vår kommun eller i någon annan.

 

För att få en integration i Anneberg, så kommer jag föreslå att kommunen planlägger resten av området/fastigheten för fler bostäder för vanliga bostadssökande.

 

Hans Forsberg (M) 

 

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!