angående artiklar i NH om tillfälligt bygglov i Anneberg.

 

Bakgrunden är den att Kungsbacka kommun sedan länge har, i likhet med de flesta andra kommuner i Sverige, fördelat bostäder till nyanlända enligt principen att de har erhållit förtur i bostadskön. Den principen har med några få undantag kunnat följas så länge mottagandet befann sig på lägre nivåer med cirka 20-30 nyanlända per år.

 

Den 1 mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft, som innebär att varje kommun tvångsanvisas ett antal nyanlända, som har beviljats permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd av regeringen, oavsett om kommunen har lägenheter eller inte.

Anvisningsantalet för Kungsbacka år 2016 var cirka 300 personer, 2017 var det cirka 300 personer, 2018 var det cirka 300 personer och för 2019 blir det cirka 200 personer.

 

I och med att mottagandet av nyanlända har ökat kraftigt de senaste åren kan kommunen inte längre upprätthålla principen om att tilldela nyanlända förstahandskontrakt. I stället placeras de allra flesta, som anvisas plats i kommunen, till tillfälliga boenden av olika slag.

Av de som har kommit till Kungsbacka har cirka 400 placerats i lägenheter runt om i kommunen. Mellan 300 och 400 har placerats i sovsalar/genomgångsboende, resten har ordnat med eget boende eller flyttat.

 

Men den nu förda regeringspolitiken, kommer det att komma nyanlända till Kungsbacka i den storleken att vi nu står inför att flera av sovsalarna behövs.

Får vi inga bostäder, så måste vi ta idrottshallar i anspråk. Vår inriktning har varit och är att kunna sprida ut de nyanlända till olika delar i vår kommun så en bättre integration kan erhållas men läget är nu akut.

 

Nu måste vi dels ta hand om de som bor i sovsalar och fortsätta att ta emot de som anvisas till oss. Frågan om kommunens skyldighet att erbjuda permanent bostad har därför uppkommit.

Vi kan konstatera att den skyldigheten föreligger i två år. Under denna tid skall den nyanlända själv söka eget boende, antingen i vår kommun eller i någon annan.

 

För att få en integration i Anneberg, så kommer jag föreslå att kommunen planlägger resten av området/fastigheten för fler bostäder för vanliga bostadssökande.

 

Hans Forsberg (M) 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Riv avtalet vid brott

Debatt Hur är det ens möjligt att få en enda krona utbetalt av skattebetalarnas pengar när man på ett ...

Debatt: Inget människovärde

Debatt Som undersköterska på särskilt boende i Kungsbacka kommun förväntas man vara överallt och ingenstans. Man arbetar, ...

Debatt: Falsk marknadsföring av bambamaten

Debatt ”Lasagne serveras med keso och morötter” står det i menyn. Keso och morötter finns alltid. Varför ...
Annons