NYHETER 2023-05-01 KL. 20:00

Unika projektet en succé på förskolorna

Av Julia Sandstén Vikberg

För att höja kvalitén och öka jämlikheten i förskolorna har kommunen infört något som man kallar mellanledare på alla förskolor i Kungsbacka. Det är ett unikt projekt som hittills verkar vara lyckat.

Unika projektet en succé på förskolorna
Charlotte Länzlinger, mellanledare och förskolelärare på Sommarlust förskola, Anna-Karin Nygaard, mellanledare och förskolelärare på Fjärilens förskola, och på Carina Hall, rektor på Fjärilens förskola och Trollsländans förskola. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Satsningen med mellanledare är ett treårigt projekt som påbörjades förra året. En förskollärare per förskola blev då utsedd till att på deltid vara en mellanledare. Tanken med rollen är att det ska vara en person som har ena benet i förskolans utvecklingsarbete och andra benet i arbetet som förskollärare.
– En mellanledare ger rektorn möjlighet att leda utvecklingsarbetet ut i verksamheten, samtidigt som mellanledararen kan ta från verksamheten till rektorn. Så information kommer både nedifrån och uppifrån, säger Maria Eriksson, verksamhetschef på förvaltningen för förskola och grundskola.

Enligt henne är mellanledare en arbetsroll som förvaltningen själva skapade för att man såg att det var en funktion som saknades i förskolorna.
– Vi har fått statsbidrag till liknande funktioner i skolorna, men inte i förskolorna. Förskolan får statsbidrag till andra saker som att minska barngrupper och så vidare. För oss som har grundskola och förskola på samma förvaltning blev det väldigt tydligt att detta var något som saknades i förskolan, säger Maria Eriksson.


Handleder personalen
Alla mellanledare har tillsammans med rektorerna gått en utbildning i hur man kan arbeta för att utveckla kvalitén på förskolorna. Deras uppgift nu är att hjälpa rektorerna med detta. Anna-Karin Nygaard, förskollärare på Fjärilens förskola, och Charlotte Länzlinger, förskollärare på Sommarlust förskola, är båda mellanledare.
– Vi mellanledare läser forskning och diskuterar tillsammans hur vi kan höja kvalitet på förskolorna. Sedan handleder vi personalen. Vi är på lärandebesök och skuggar arbetslagen, vi sitter ner och observerar, antecknar och ger feedback på det vi har sett. Så att vi med små medel kan förbättra både lärmiljöer och pedagogers förhållningssätt, säger Anna-Karin Nygaard som exempel på vad man som mellanledare gör.
– Det är väldigt positivt att vara mellanledare och samtidigt vara förskollärare i gruppen för då kan du dels vara lite handledande i praktiken hela tiden, men du får också med dig det som pedagogerna uttrycker att de tycker att vi behöver jobba med. Då kan du sedan sitta och ta fram forskning om hur vi kan jobba med det, säger Charlotte Länzlinger.
Hur reagerar kollegorna på att ni, som också är förskollärare, handleder dem?
– Jag tycker att det fungerar bra. Men man får vara ödmjuk inför de här mötena också. Det här är något som vi gör tillsammans, det handlar inte om att jag är bättre än de andra utan om att jag är den som får tiden till att leta efter verktyg som vi kan använda oss av, säger Charlotte Länzlinger.
– Vi är ödmjuka inför mötet och möter pedagogerna där de är, för olika pedagoger behöver olika stöd och har olika utmaningar. Fördelen med att vi jobbar nära kollegorna är att vi vet vilka man kan utmana mer och så vidare, säger Anna-Karin Nygaard.


Goda resultat hittills
Carina Hall, rektor på Fjärilens förskola och Trollsländans förskola, tycker att det är bra att de andra pedagogerna på förskolorna kan få stöd av mellanledarna.
– De blir som en stödfunktion för pedagogerna. Precis som jag som rektor har en utvecklingsgrupp som stöder mig i det systematiska kvalitetsarbetet så har pedagogerna mellanledarna. Det hör jag på mina utvecklingssamtal med pedagogerna att de tycker att de får mycket hjälpt av mellanledarna, säger Carina Hall.
Tycker ni att projektet har gett resultat?
– Jag tycker att jag har fått en större likvärdighet mellan mina två förskolor. Kvalitén har höjts och hade jag gjort arbetet själv hade det tagit mycket längre tid. Utvecklingsarbetet går fortare med mellanledare, säger Carina Hall.
– Jag tycker att det verkar som att pedagogerna är positiva till det här och att de själva ser att det sker en förändring, säger Charlotte Länzlinger.
Vad innebär det här för barnen i förskolan?
– De får en förskola med högre kvalitet, säger Anna-Karin Nygaard.
– De får medvetna pedagoger och en lärmiljö som är anpassad och riktad efter det vi jobbar med, säger Charlotte Länzlinger.


Det är ännu oklart vad som händer efter det treåriga projektet har tagit slut. Förvaltningen vet inte ännu om man kommer avsätta medel till att ha mellanledare på förskolorna.
– Efter ett projekt är det antingen så att man ser att det är så gynnsamt så det ska fortsätta, eller så gör man inte det. Vi håller på att göra en mittutvärdering nu så vi vet inte än. Även om förvaltningen inte skulle driva det vidare kan det vara så att rektorerna själva kommer att göra det. Det jag tror och känner när jag träffar rektorerna är att de tycker att det är jättebra att ha mellanledarfunktionen som stöd i arbetet, säger Maria Eriksson.
Carina Hall hoppas att man på förskolorna som hon är rektor över kommer kunna fortsätta ha kvar funktionen.
– Vi vet inte än om kommunen kommer att satsa på det. Däremot känner jag rent spontant att jag vill fortsätta satsa på det för att det genererar så mycket till barnen, säger Carina Hall.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.