Tvära kast för distriktssköterskorna
Astra Zenecas vaccin ska bara ges ut till yngre. Eller nej, det ska inte ges ut alls. Jo, det ska ges ut, men bara till äldre. Distriktssköterskorna på Capio husläkarna i Kungsbacka måste hänga med i alla vaccinturer.
Lotta Lagerqvist och Anita Lundahl har vaccinbokningar var femte minut.
Att ge vaccin har plötsligt blivit en stor del av verksamheten hos husläkarna i Kungsbacka.
– Vi är vana att vaccinera mot både Influensa, TBE och resevaccinationer men nu handlar all vaccination om covid- 19 vaccineringen, säger verksamhetschefen på Capio husläkarna i Kungsbacka, Lotta Lagerqvist.
Var femte minut
Vaccintillgången har ökat den senaste veckan, mycket tack vare att Astra Zenecas vaccin inte längre är pausat. Under tisdagen anlände en stor portion vaccin, som Lotta Lagerqvist hoppas få ut så snart som möjligt.
– Vi vill ju få ut vaccinen så fort som möjligt, de räddar ju inga liv när de ligger i kylen. Så de vaccin vi får i början av veckan ska vara använda när veckan är slut, säger hon.
Hur mycket vaccin ger ni ut just nu?
– Just nu har vi bokningar var femte minut. Men den takten ska ju öka sedan när vaccinationen flyttar in i Tingbergshallen.
Många tårögda
Distriktsköterskorna känner pressen från allmänheten, som bara går och väntar på att vaccineringen ska bli klar. Men det finns också en stor glädje i att vara de som ger sprutan.
– Man vet hur livet påverkas hos många som får vaccinet. En del som kommer är tårögda eftersom många varit isolerade länge nu och bara väntat på detta.
Får ni negativa kommentarer också?
– Nej, det är inga som är arga på oss för att det går långsamt. Men vissa som tycker det går långsamt kanske tänker att det enda vi gör är att ge en spruta och sedan är vaccineringen färdig. Men vaccinet ska dras upp och hanteras korrekt, det ska även administreras i ett speciellt system.
Hoppas folk inte tvekar
Tidigare har man hos husläkarna enbart vaccinerat med Pfizers vaccin, och när det nu är dags att starta med Astra Zenecas finns det en oro att människor ska tveka.
– Vi får se nu när vi ska börja med Astra Zenecas vaccin. Jag förstår att det finns en oro, även om biverkningarna är väldigt sällsynta. Men man kan ju samtidigt inte välja vaccin, säger Lotta Lagerqvist.
Är du rädd att människor ska vända i dörren om de erbjuds Astra Zenecas vaccin?
– Jag vet inte, men jag hoppas inte det. Det finns inga alternativ heller, det är ju inte så att vi sitter på massa olika vaccin som patienter kan välja mellan. Vi erbjuder ju det vi har.
Hur har alla turer kring vaccinet påverkat er verksamhet?
– Det gör vårt arbete lite svårt för vi måste ju hänga med och ställa om med kort varsel. Från början skulle Astra Zenecas vara dominerande. Och så har det ju inte alls blivit. Hur leveranserna ser ut framåt vet vi inte riktigt. Det kommer även nya vaccin hela tiden.
Vaccinintyg kan motivera
Än så länge har inte Lotta Lagerqvist märkt av något särskilt motstånd till att ta vaccin.
– Bland de äldre så är det inte många som tackar nej, och jag hoppas att den yngre generationen resonerar på samma sätt när turen kommer till dem, säger hon.
Det finns dock en sak som även skulle få den mest vaccintveksamma personen att ta en spruta.
– Skulle det infalla ett krav på vaccinintyg när man ska resa tror jag det kan motivera den yngre generationen att vaccinera sig, säger Lotta Lagerqvist.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Hög smittspridning kräver mer: begränsa umgänget
Frågor och svar – om covid-19
Nya regeringsbesked om restriktioner