Hur högt får tennisspelare låta och svära, och hur mycket får det damma? En del av frågan har redan varit i länsstyrelsen och vänt, men nu börjar bullret i en infekterad konflikt närma sig en lösning.
Norra Halland kunde för två veckor sedan berätta om den hårda arbetsbelastningen på miljö- och hälsoskydd. Förvaltningen behöver mer pengar för att inte gå in i väggen. Omfattande ärenden kostar i tid som inte går att fakturera kunden när det handlar om upprepade klagomål eller frågor.
Ett sådant exempel är tennisbanan i ett bostadsområde i Åsa.
I juli 2015 fick förvaltningen klagomål om störande buller, damm och ett skynke som alla rör tennisbanan.
– Det handlar om 65 handlingar bara på damm från tennisbanan. Sammanlagt har vi lagt över 44 timmar på det ärendet, men fakturerat 12 och det är fortfarande inte färdigt, säger Annika Ekvall, förvaltningschef.
Det röda dammet från tennisbanan missfärgar de klagande grannarnas fasad och Åsa Stenvikens tennisförening uppfyller inte sina förpliktelser om vattning, menar de.
Dammet tog förvaltningen hand om omedelbart, men klagomål om buller på banan fick vänta eftersom väderförhållandena säsongen 2016 gjorde att det inte gick att mäta ljudnivån.
– Vi beslutade att avskriva ärendet med dammet. Grannarna överklagade till länsstyrelsen som inte läste innantill. Trots att vi skrivit att bullret har ett eget ärende, återremitterade länsstyrelsen allt till nämnden och det som återförvisas kan inte överklagas. Så den klagande anser sig ha fått rätt och vi måste göra om den delen, säger Annika Ekvall.
Bullerärendet innehåller mer än 50 handlingar och har i sin tur tagit mer än 38 timmar i anspråk.
Det finns en tredje del. Ett skynke som tennisklubben hängt upp vid banan, som grannarna menar blockerar sikten och gör att eventuella tjuvar kan jobba ostört, samt klagomål om att vatten rinner mot deras tomt.
– Men skynket är ett ärende för plan- och bygg och vattnet civilrättsligt och inget för oss, säger Ekvall.
I slutet av juli i år kunde inspektörerna genomföra bullermätningar. Grannarna har i upprepade klagomål framfört att man inte uppträder tennismässigt, svär, använder höga röstlägen och kommer in på deras fastighet för att leta tennisbollar. De klagande grannarna menar att de skapar psykisk ohälsa för dem och gör att de under vissa tider inte kan vistas utomhus på grund av störningarna. Kommunikationen med tennisföreningen där de klagande dessutom är andelsägare, har havererat.
– Nu har det gjorts 11 mätningar och det är inte helt okomplicerat. Man behöver skilja ut de tidpunkter man vill ha, och kör det till exempel förbi en bil i hög hastighet måste man ta bort det ljudet så att det inte blir fel, och vindbrus ger i sin tur högre buller i mikrofonen, säger Ekvall.
Bullret från tennisspelet ställs i relation till naturvårdsverkets riktlinjer om industri- och annat verksamhetsbuller. Något som tidigare använts i domstol i ett fall rörande buller från en fotbollsplan i en annan kommun. Och det visar sig att tennisspelet kvällstid tidvis överstiger riktvärdet på 45 dba, med värden mellan 37,3 till 48,8 dba. Banan används också flitigt under den här tiden, enligt bokningslistan.
Miljö- och hälsa överväger därmed att förelägga tennisföreningen att komma med förslag på försiktighetsåtgärder för att få ner bullret. Senast 8 september ska föreningen skickat in ett yttrande.
Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.