NYHETER 2023-02-20 KL. 07:40

"Riskfritt brott för förövaren"

Av Julia Sandstén Vikberg

Till Brottsofferjouren i Kungsbacka vänder sig många äldre som har blivit utsatta för bedrägeribrott. Många av dem skäms för att de blivit lurade enligt Ulla Johansson, styrelseledamot i Brottsofferjouren i Kungsbacka. Hon menar att skammen måste bort så att fler vågar att anmäla brottet.


Ulla Johansson, styrelseledamot i Brottsofferjouren i Kungsbacka, möter många som har utsatts för bedrägeribrott. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

På onsdag är det Internationella brottsofferdagen och den ideella organisationen Brottsofferjouren kommer den dagen att belysa ett av de mest förekommande brotten – bedrägerier. Enligt Ulla Johansson kommer bedragarna över miljontals kronor om året från svenskarna.
– Det är ofantligt många som utsätts och det finns ett gigantiskt mörkertal. Många har inte den mentala styrkan att anmäla det, säger Ulla Johansson.
Enligt henne är bedrägerier ett brott som för förövaren är relativt riskfritt samtidigt som det ofta är lönsamt.
– För förövaren är det ett riskfritt brott, de behöver inte misshandla någon eller råna en bank. De behöver inte heller träffa offret så de kan inte identifieras genom signalement. De kan också komma över mycket pengar.
Bedrägeribrott drabbas personer i alla åldersgrupper men bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt de senaste åren. Gärningspersonerna utnyttjar äldres välvillighet och bristande digitala kunskaper.
– De som är mest utsatta för bedrägerier är män i 25-45-årsåldern, de utsätts för försäljningsbedrägerier. Men de som blir av med mest pengar är de äldre, de kan bli av med 100 000-tals kronor. Många bedragare vänder sig till äldre för att de har sparkapital samtidigt som de har en tilltro till auktoriteter, säger Ulla Johansson.

Många skäms
Enligt henne är bedrägerier ett brott som ofta vållar mycket skam och skuld hos brottsoffret. Många skäms för att de har blivit lurade.
– Vissa har inte ens sagt vad de har utsatts av till sin make. De kan ha blivit av med hur mycket pengar som helst men ingen vet om det. De vågar inte prata om det för de känner sig dumma i huvudet, säger Ulla Johansson.
Hon menar att offren inte ska skämmas. Förövarna är skickliga och det är lätt att bli lurad.
– Det bygger på social manipulation. Förövaren väcker ett förtroende, de har uppgifter om dig och de säger att det är bråttom bråttom, något illa kommer hända om du inte skyndar dig. Om man inte själv har suttit i den pressade situationen så vet man inte hur pressad man känner sig, säger Ulla Johansson.
Hon menar att det är viktigt att polisanmäla brottet, så att polisen har en chans att få fast förövarna. Men enligt henne är det få gånger som någon förövare åker fast.
– Det händer i princip aldrig. För de här brotten är en relativ ny företeelse. Polisen hinner inte hantera alla ärenden, deras fokus är gängskjutningarna nu. Men det är ändå viktigt att polisanmäla det, säger Ulla Johansson.

Ger stöd
Brottsofferjouren ger kostnadsfritt stöd till drabbade. De erbjuder samtalsstöd och vägledning för polisanmälan, i rättsprocessen och i ersättningsfrågor.
Hittills har det varit svårt för många som blir bedragna att få ersättning av bankerna då de bedömas ha agerat ”särskilt klandervärt”. Men förra året kom en vägledande dom i Högsta domstolen där HD preciserade begreppet ”särskilt klandervärt”. Domen innebär att bankerna får ett större ansvar att återbetala pengar till kunden.
– Det här innebär att fler som drabbats kan få ersättning av bankerna. Om man har fått avslag kan man överklaga beslutet. För de flesta banker behöver man själv överklaga beslutet så det är viktigt att den informationen kommer ut, säger Ulla Johansson.

Läs också:
83-åriga Berit blev lurad på 45 000 kronor


Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande
NYHETER 2025-05-13 KL. 07:00
Premium

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande

Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand

TV-klipp och nyheter

Debuterat i SHL – nu klar för Hanhals
2025-05-13 KL. 10:00
Premium

Debuterat i SHL – nu klar för Hanhals

Bor på camping flera månader om året:
2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

Vännerna gör upp om SM-guldet
HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Premium

Vännerna gör upp om SM-guldet

"De har varit överlägsna hela säsongen"

Budgeten klar: Alliansen sänker skatten 2026
JOBB & PENGAR 2025-05-12 KL. 13:38
Premium

Budgeten klar: Alliansen sänker skatten 2026

"En oerhört expansiv budget"

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Premium

Sporthelgen i korthet

Riktig bilglädje vid Rolfsån
NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Vännerna gör upp om SM-guldet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.