NYHETER 2023-02-20 KL. 07:40

"Riskfritt brott för förövaren"

Av Julia Sandstén Vikberg

Till Brottsofferjouren i Kungsbacka vänder sig många äldre som har blivit utsatta för bedrägeribrott. Många av dem skäms för att de blivit lurade enligt Ulla Johansson, styrelseledamot i Brottsofferjouren i Kungsbacka. Hon menar att skammen måste bort så att fler vågar att anmäla brottet.


Ulla Johansson, styrelseledamot i Brottsofferjouren i Kungsbacka, möter många som har utsatts för bedrägeribrott. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

På onsdag är det Internationella brottsofferdagen och den ideella organisationen Brottsofferjouren kommer den dagen att belysa ett av de mest förekommande brotten – bedrägerier. Enligt Ulla Johansson kommer bedragarna över miljontals kronor om året från svenskarna.
– Det är ofantligt många som utsätts och det finns ett gigantiskt mörkertal. Många har inte den mentala styrkan att anmäla det, säger Ulla Johansson.
Enligt henne är bedrägerier ett brott som för förövaren är relativt riskfritt samtidigt som det ofta är lönsamt.
– För förövaren är det ett riskfritt brott, de behöver inte misshandla någon eller råna en bank. De behöver inte heller träffa offret så de kan inte identifieras genom signalement. De kan också komma över mycket pengar.
Bedrägeribrott drabbas personer i alla åldersgrupper men bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt de senaste åren. Gärningspersonerna utnyttjar äldres välvillighet och bristande digitala kunskaper.
– De som är mest utsatta för bedrägerier är män i 25-45-årsåldern, de utsätts för försäljningsbedrägerier. Men de som blir av med mest pengar är de äldre, de kan bli av med 100 000-tals kronor. Många bedragare vänder sig till äldre för att de har sparkapital samtidigt som de har en tilltro till auktoriteter, säger Ulla Johansson.

Många skäms
Enligt henne är bedrägerier ett brott som ofta vållar mycket skam och skuld hos brottsoffret. Många skäms för att de har blivit lurade.
– Vissa har inte ens sagt vad de har utsatts av till sin make. De kan ha blivit av med hur mycket pengar som helst men ingen vet om det. De vågar inte prata om det för de känner sig dumma i huvudet, säger Ulla Johansson.
Hon menar att offren inte ska skämmas. Förövarna är skickliga och det är lätt att bli lurad.
– Det bygger på social manipulation. Förövaren väcker ett förtroende, de har uppgifter om dig och de säger att det är bråttom bråttom, något illa kommer hända om du inte skyndar dig. Om man inte själv har suttit i den pressade situationen så vet man inte hur pressad man känner sig, säger Ulla Johansson.
Hon menar att det är viktigt att polisanmäla brottet, så att polisen har en chans att få fast förövarna. Men enligt henne är det få gånger som någon förövare åker fast.
– Det händer i princip aldrig. För de här brotten är en relativ ny företeelse. Polisen hinner inte hantera alla ärenden, deras fokus är gängskjutningarna nu. Men det är ändå viktigt att polisanmäla det, säger Ulla Johansson.

Ger stöd
Brottsofferjouren ger kostnadsfritt stöd till drabbade. De erbjuder samtalsstöd och vägledning för polisanmälan, i rättsprocessen och i ersättningsfrågor.
Hittills har det varit svårt för många som blir bedragna att få ersättning av bankerna då de bedömas ha agerat ”särskilt klandervärt”. Men förra året kom en vägledande dom i Högsta domstolen där HD preciserade begreppet ”särskilt klandervärt”. Domen innebär att bankerna får ett större ansvar att återbetala pengar till kunden.
– Det här innebär att fler som drabbats kan få ersättning av bankerna. Om man har fått avslag kan man överklaga beslutet. För de flesta banker behöver man själv överklaga beslutet så det är viktigt att den informationen kommer ut, säger Ulla Johansson.

Läs också:
83-åriga Berit blev lurad på 45 000 kronor


Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.