NYHETER 2023-02-20 KL. 07:40

"Riskfritt brott för förövaren"

Av Julia Sandstén Vikberg

Till Brottsofferjouren i Kungsbacka vänder sig många äldre som har blivit utsatta för bedrägeribrott. Många av dem skäms för att de blivit lurade enligt Ulla Johansson, styrelseledamot i Brottsofferjouren i Kungsbacka. Hon menar att skammen måste bort så att fler vågar att anmäla brottet.


Ulla Johansson, styrelseledamot i Brottsofferjouren i Kungsbacka, möter många som har utsatts för bedrägeribrott. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

På onsdag är det Internationella brottsofferdagen och den ideella organisationen Brottsofferjouren kommer den dagen att belysa ett av de mest förekommande brotten – bedrägerier. Enligt Ulla Johansson kommer bedragarna över miljontals kronor om året från svenskarna.
– Det är ofantligt många som utsätts och det finns ett gigantiskt mörkertal. Många har inte den mentala styrkan att anmäla det, säger Ulla Johansson.
Enligt henne är bedrägerier ett brott som för förövaren är relativt riskfritt samtidigt som det ofta är lönsamt.
– För förövaren är det ett riskfritt brott, de behöver inte misshandla någon eller råna en bank. De behöver inte heller träffa offret så de kan inte identifieras genom signalement. De kan också komma över mycket pengar.
Bedrägeribrott drabbas personer i alla åldersgrupper men bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt de senaste åren. Gärningspersonerna utnyttjar äldres välvillighet och bristande digitala kunskaper.
– De som är mest utsatta för bedrägerier är män i 25-45-årsåldern, de utsätts för försäljningsbedrägerier. Men de som blir av med mest pengar är de äldre, de kan bli av med 100 000-tals kronor. Många bedragare vänder sig till äldre för att de har sparkapital samtidigt som de har en tilltro till auktoriteter, säger Ulla Johansson.

Många skäms
Enligt henne är bedrägerier ett brott som ofta vållar mycket skam och skuld hos brottsoffret. Många skäms för att de har blivit lurade.
– Vissa har inte ens sagt vad de har utsatts av till sin make. De kan ha blivit av med hur mycket pengar som helst men ingen vet om det. De vågar inte prata om det för de känner sig dumma i huvudet, säger Ulla Johansson.
Hon menar att offren inte ska skämmas. Förövarna är skickliga och det är lätt att bli lurad.
– Det bygger på social manipulation. Förövaren väcker ett förtroende, de har uppgifter om dig och de säger att det är bråttom bråttom, något illa kommer hända om du inte skyndar dig. Om man inte själv har suttit i den pressade situationen så vet man inte hur pressad man känner sig, säger Ulla Johansson.
Hon menar att det är viktigt att polisanmäla brottet, så att polisen har en chans att få fast förövarna. Men enligt henne är det få gånger som någon förövare åker fast.
– Det händer i princip aldrig. För de här brotten är en relativ ny företeelse. Polisen hinner inte hantera alla ärenden, deras fokus är gängskjutningarna nu. Men det är ändå viktigt att polisanmäla det, säger Ulla Johansson.

Ger stöd
Brottsofferjouren ger kostnadsfritt stöd till drabbade. De erbjuder samtalsstöd och vägledning för polisanmälan, i rättsprocessen och i ersättningsfrågor.
Hittills har det varit svårt för många som blir bedragna att få ersättning av bankerna då de bedömas ha agerat ”särskilt klandervärt”. Men förra året kom en vägledande dom i Högsta domstolen där HD preciserade begreppet ”särskilt klandervärt”. Domen innebär att bankerna får ett större ansvar att återbetala pengar till kunden.
– Det här innebär att fler som drabbats kan få ersättning av bankerna. Om man har fått avslag kan man överklaga beslutet. För de flesta banker behöver man själv överklaga beslutet så det är viktigt att den informationen kommer ut, säger Ulla Johansson.

Läs också:
83-åriga Berit blev lurad på 45 000 kronor


Sandra drömmer om att släppa ett eget album
KULTUR & NÖJE 2024-07-27 KL. 09:00
Premium

Sandra drömmer om att släppa ett eget album

Countrysångerskan från Kungsbacka har nått framgång på nätet

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.