NYHETER 2023-02-20 KL. 07:00

83-åriga Berit blev lurad på 45 000 kronor

Av Julia Sandstén Vikberg

Berit, 83 år, fick ett samtal från en man som sa sig jobba på en bank och som fick henne att swisha över 45 000 kronor. Det visade sig sedan att det hela var en bluff. Hon trodde aldrig att hon skulle bli en av dem som blev lurad.
– Det är mycket pinsamt, säger Berit.

83-åriga Berit blev lurad på 45 000 kronor
Berit blev lurad på 45 000 kronor av en bedragare. Förövaren, som sa sig jobba på sin bank, fick henne att swisha över pengarna. Nu skäms hon för att hon gick på bluffen. Foto: iStock

Berit heter egentligen något annat, hon vill vara anonym.
Hon har berättat om händelsen för sin man och för Brottsofferjourens volontärer, men inte ens hennes egen son vet om vad hon utsatts för.
– Han skulle tro att hans mamma inte är klok som har gått på det här. Jag tror inte att andra tror att jag skulle gå på något sådant här, säger Berit.
Det var cirka två år sedan som hon fick ett samtal från ett okänt nummer. Den som ringde var en man som sa sig jobba på säkerhetsavdelningen på Ikano-bank. Han sa att han hade fått in en kreditansökan på 75 000 kronor som var undertecknad med Berits bank-id.
– Jag tänkte att någon måste ha kapat mitt bank-id. Jag hade tidigare köpt två par stövlar och betalat med Klarna och jag tänkte att det måste ha skett då. Så jag sa till mannen att jag ville avslå ansökan. Han sa ”ånej vad jobbigt att du har blivit lurad, men jag kan hjälpa dig”. Han sa att samma sak hade hänt några andra personer också, säger Berit.
Mannen sa att han skulle koppla över henne till säkerhetsavdelningen på hennes bank, Nordea, så samtalet fortsatte med en annan man som sa sig jobba på Nordea.
– Den mannen sa att mitt bank-id var kapat och att jag måste swisha pengarna på mitt bankkonto för att rädda pengarna och att det var bråttom. Jag var i uppror, jag trodde att mitt id hade blivit kapat, säger Berit.

Fick henne att swisha
Mannen fick henne att höja gränsen för hur mycket hon kunde Swisha i hennes Swish-app och sedan att föra över 15 000 kronor via Swish tre gånger, totalt 45 000 kronor.
– När överföringen var klart sa han att jag skulle vänta på en signal om att allt var klart, men jag fick aldrig en signal. Jag förstod då att jag hade blivit lurad, säger Berit.
Hur kändes det?
– Jag sov inte den natten. Det var många tårar och sömnlösa nätter efter den händelsen.
Berit berättar att hon skäms över att hon gick på det hela. Hon anade inte alls att det var bedragare hon talade med.
– De var oerhört trovärdiga. De var seriösa och proffsiga och hade uppgifter om mig, som hur mycket pengar jag hade på kontot, säger Berit.

Har inte fått återkoppling
Hon polisanmälde händelsen på en gång. Men hon vet ännu i dag inte hur det går med utredningen.
– Det känns som att min anmälan är totalt bortprioriterad. Det har gått två år och jag har inte fått någon återkoppling alls av polisen, säger Berit.
Hon har inte heller fått några pengar i ersättning från sin bank, då de menar att hon själv har swishat pengarna och att ansvaret därför inte ligger på banken. Hon har nu fått hjälp av Brotts-offerjouren med att överklaga det beslutet. Hon vände sig till organisationen för att få hjälp och stöd.
– Jag kontaktade Brottsoffer-jouren och sa att jag är en sådan där tant som blivit lurad. Att träffa dem har varit mycket positivt för mig. Jag har fått psykiskt stöd och hjälp med hur jag ska gå tillväga, säger Berit.
Hur ser du i dag på det här?
– Jag blev bara av med 45 000, det finns många som blir av med 100 000-tals kronor. Men det känns förfärligt ändå att ha blivit lurad, säger Berit.


SENASTE TV-NYHETERNA

Så många åker fast vid fartkamerorna
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:45

Så många åker fast vid fartkamerorna

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben
FOTBOLL 2023-03-28 KL. 21:30
Premium

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon
NYHETER 2023-03-28 KL. 20:00
Premium

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri
NYHETER 2023-03-28 KL. 18:00

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka
NYHETER 2023-03-28 KL. 15:20

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.