NYHETER 2022-11-06 KL. 12:00

Populärt med uteserveringar under vintern

Av Julia Sandstén Vikberg

Att kunna erbjuda gästerna att sitta ute även under vinterhalvåret är en bra möjlighet. Det menar några av de 15 restauranger, krogar och kaféer i Kungsbacka som kommer ha uteservering i höst och vinter. Enligt Helen Wigerdt, trafiksamordnare på kommunen, hoppas man kunna tillåta året-runt uteservering även kommade år.

Populärt med uteserveringar under vintern
Tasnim Marawi driver Zia Sweet and Salt tillsammans med hennes mamma Naziha Kabbani. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Under första året med pandemi och restiktioner förlängde kommunen uteserveringssäsongen för att stötta näringsidkare. Sedan dess har kommunen fortsatt att tillåta utserveringar året runt.
– Dels är det fortfarande lite pandemi. Sedan är tanken att kanske fortsättnignsvis, om krögarna tycker det är bra idé, låta det vara möjlig att ha uteservering året runt. Det verkar finnas intresse så det kanske blir så, säger Helen Wigerdt.
För att få ha kvar uteservingen under vintersäsongen, som är mellan 1 november och 31 mars, måste körgarna och kaféerna söka om tillstånd hos polisen vilket kostar 870 kronor. Hittills är det 15 uteserveringar som har ansökt och få tillstånd.
– Det är bara två som har haft uteservering under sommaren som har tackat nej till att ha det under vinterhalvåret, säger Helen Wigerdt.


Magnus Bodin, delägare av Dine Burgers, vill alltid ha uteservering året om. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Är uppskattat
En av dem som kommer ha uteservering även under vintersäsongen är Zia Sweet and Salt. Kaféet har tak över halva uteserveringen som skyddar mot nederbörd och enligt Tasnim Marawi var det en självklarhet att utnyttja detta.
– Vi tycker att det är en bra möjlighet att kunna erbjuda en annan upplevelse. De kan sitta där när det regnar eller snöar ute och dricka en varm kopp kaffe eller te. Det har varit uppskattat. De är flera som har valt att sitta ute. Det blir en upplevelse som inte finns överallt, säger Tasnim Marawi.
Hon menar att det bli lite utomlandskänsla på det hela.
– Det blir lite som New York eller Paris där man kan sitta ute när det regnar eller snöar. Det blir en lite kulturell grej som inte är så vanligt i Sverige, säger Tasnim Marawi.
Blir det inte kallt för gästerna?
– Vi erbjuder filtar om man vill ha. Vi har dem inte utomhus, eftersom de kan bli blöta, men frågar man oss får man en filt, säger Tasnim Marawi.
Även Dine Burgers i Kungsbacka kommer att ha uteservering det kommande halvåret. Magnus Bodin, delägare av Dine Burgers, hoppas att man alltid kommer få ha uteserveringar året runt.
– Vi öppnade i november förra året och då hade vi redan en uteservering. Det är många som vill sitta ute. Det kan vara gäster med hund, även om vi tillåter hund inomhus så vill några med hund sitta ute, och det kan vara gäster som sedan covid vill sitta ute. Vår restaurang ligger inte heller på en restauranggata. Om du står där borta, säger Magnus Bodin och pekar mot Kungsbacka torg, ser man inte att det är en restaurang här om vi inte har uteserveringen.
Precis som Zia Sweet and Salt har de filtar redo för gästerna.
– Och tanken är få upp lite infravärme om vi har råd med det, elpriserna går ju upp nu, säger Magnus Bodin.
Är det en ekonomisk fördel för er att ha uteserving?
– Alla som har uteservering får x antal platser till, så det ska man inte sticka under stol med. För vår del så gör uteserveringen att vi syns bättre så vi kan få ekonomisk vinning på så sätt.
För George Can på Black Pearl var det självklart att ha kvar uteserveringen över hösten och vintern.
– Det är gratis, förutom ansökningsavgiften, så varför inte. När solen är framme är det några gäster som vill sitta ute, säger George Can.
Frigör det fler platser i restaurangen?
– Det är klart, om det är fullt inne och solen är framme kan några sitta ute. Men är det kallt ute är det inte så många som vill sitta ute, säger George Can.


George Can på Black Pearl menar att några gäster vill sitta ute när solen är framme. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Dessa ska ha uteserveringar i höst/vinter:
Prinsen Bar & Kök
Cyrano
The Black Pearl
Bar Vinci
Ester
Kings Hill
Kaffebaren
Kvarterets Kafé
Kvarnskafferiet
I Love Pizza
Naam
Diné Burger
Zia Sweet & Salt
Grekiska grill & bar
Umi Sushi Bar
Restauranger/barer/kaféer som innan 1 november hade ansökt om tillstånd för att ha uteservierng under hösten/vintern 2022/2023. Källa: Kungsbacka kommun



TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.