NYHETER 2022-05-16 KL. 19:00

Odla tillsammans - nu tar projektet form

Av Christina Wagner

Nyfikna förbipasserande har noterat det flitiga arbetet på Gärdet, när Kungsgärdets byaodling långsamt växer fram.

Odla tillsammans - nu tar projektet form
LAGARBETE. Petra Brattén och Karina Paulsson hjälps åt att göra ett bönstaket av grenar. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka tillsammansodling påbörjade arbetet på plats i mars, och brukar träffas varje onsdagskväll. En skylt med namnet indikerar att här ska bli något större, så också de olika jordbäddarna som finns på de drygt 200 kvadratmeter som föreningen kunnat förbereda för att plantera på vid platsen hittills.
– De har sått klöver och cikoria på marken här för att tillföra mer näring. Men det vill vi inte odla, så vi har lagt harpad jord i bäddarna ovanpå den befintliga jorden för att kunna odla. Under jorden ligger kartong, ensilage och lite bränd hästgödsel, förklarar Anette Olsson.
– Det är ett sätt att komma igång lite snabbare, säger Sara Alpsten.


JORDEN VIKTIG. Anette Olsson vid en av jordbäddarna som till en början kommer täckas över. På sikt hoppas föreningen få bygglov för ett viltstängsel. Foto: Christina Wagner


Jordmånen viktig
Lerjorden var en utmaning redan i mars, då fick de vada omkring i den blöta leran. Nu har marken torkat och blivit extremt hård. Men fördelen är att leran behåller fukten väldigt bra.
– Vi har börjat på entrérabatten, den ska gå hela vägen sen. Vi har bredgrepat den befintliga jorden, det var ganska mycket mask först men nu har jorden torkat. Här ska vi ha majs, solrosor och jordärtskockor, det blir som en häck som ska skydda mot vinden, berättar Sara Alpsten.
De upphöjda jordbäddarna ska hysa kål, bönor, tomater, morötter, potatis, gurkväxter, selleri och rödbetor. Eftersom det är mumma för harar och rådjur, som gärna springer på Gärdet, kommer bäddarna täckas över. Men på sikt är det tänkt att ett viltstängsel ska inhägna byaodlingen.
– Vi har sökt bygglov och dispens för strandskydd för viltstängsel och för ett tunnelväxthus på 6,5 gånger 21 meter att kunna förkultivera i.


Anna Eriksson sköter om de båda bikuporna på platsen. Foto: Christina Wagner


Hjälps åt
Den här onsdagen är de sex personer som hjälps åt med sysslor för byaodlingen. Anna Eriksson har hand om de båda bikuporna intill, vars bisamhällen redan börjat att arbeta. Hon har gått en kurs för ett år sedan och räknar sig som nybörjare.
– Det är ett starkt samhälle. Jag tror vi skulle byggt ut med ännu fler ramar, säger hon när hon öppnar den ena av dem.
Karina Paulsson har med sig grenar som ska bli ett bönstaket.
– Det gäller att ligga steget före, säger hon.
Säsongen 2022 är speciell eftersom föreningen fortfarande väntar på bygglov. Det gör att de bara kan odla, allt annat de planerat får vänta tills de vet om de får stanna på platsen. Samtidigt söker de EU-bidrag.
– Vi får så mycket positiv respons, hela Varla platå är ute och går eller cyklar här. Det är roligt att de är så intresserade och roligt att kunna berätta om vad vi vill göra, säger Anette Olsson.

Slottet kan få 30 meter hög mast
NYHETER 2025-05-14 KL. 07:00
Premium

Slottet kan få 30 meter hög mast

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen
NYHETER 2025-05-13 KL. 12:15
Premium

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen

Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan
NYHETER 2025-05-13 KL. 11:20
Premium

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan

Utreds internt av socialtjänsten

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.