Trygg-Hansa vill inte ersätta Liseberg för uppbyggnaden av Oceana. Under måndagen stämde nöjesparken försäkringsbolaget.
Branden på Oceana 12 februari förra året, då en person omkom i en arbetsplatsolycka, ledde till omfattande skador på den nästan färdigställda vattenparken. Sedan dess har nöjesparken arbetat med att återställa Oceana i sitt ursprungliga skick. Men försäkringsboalget menar att Liseberg saknar rätt till ersättning ur den projektförsäkring som tecknats, som även inkluderade en allriskförsäkring för egendomsskada. Lisebergs krav uppgår till 1 020 000 000 kronor.
Den 30 juni 2025 meddelade Trygg-Hansa slutligt besked om att de nekar Liseberg ersättning. Motiveringen var att "Liseberg inte har lidit någon ersättningsgill skada eller annars har ett försäkrat intresse i den skadade egendomen".
– Liseberg tecknade projektförsäkringen hos Trygg-Hansa för att få ett ekonomiskt skydd mot den här typen av risk för skada på byggprojektet. Försäkringen skulle ta höjd för att det är ett stort och mycket påkostat bygge med ett flertal entreprenörer som utför arbeten åt Liseberg. Att Trygg-Hansa nu försöker undgå ansvar med hänvisning till att Liseberg inte lidit någon skada är beklämmande, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg, i ett pressmeddelande.
Trygg-Hansa menar att Liseberg saknar rätt till ersättning, eftersom två av Lisebergs upphandlade entreprenörer framkallat försäkringsfallet genom grov vårdslöshet. Liseberg menar å sin sida att det är både rättsligt och faktiskt felaktigt.
– Det är inte rimligt att Liseberg ska vägras försäkringsersättning till följd av att försäkringsbolaget bedömer att andra parter än Liseberg varit vårdslösa. Vi ser därför ingen annan väg framåt än att lämna in en stämningsansökan och få Lisebergs rätt till försäkringsersättning prövad av domstol, säger Andreas Andersen.
Läs också: Efter branden – så ska "nya" Oceana förändras
Vinnarfamiljen fick en heldag på Liseberg
"Jag kommer att sakna många"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.