Åtta av tio barn är med om groomingförsök. De kan lockas med belöningar eller sättas under hot för att skicka bilder eller utföra sexuella handlingar via appar eller på hemsidor.
Under sommaren är många barn dessutom ensamma oftare och kanske även uppe senare på kvällen.
– Frågan är inte om, utan när ett barn utsätts, säger utvecklingsledaren Cecilia Ljungkvist Holm på kommunen.
Det är ett problem som bara blir större och större. Grooming, när barn utsätts för sexuella övergrepp i den digitala världen, blir allt vanligare.
– Det går inte att säga att det sker i en speciell app, det här finns överallt där barnen är i den digitala världen, säger Ljungkvist Holm.
Groomingen handlar ofta om att dela med sig av bilder eller filmer. Det kan handla om nakenbilder, men också om att utföra sexuella handlingar.
– Förövarna kanske skickar meddelande till 400 barn samtidigt. Då får de kontakt med 20 och får bilder från fem. De bryr sig inte om vem de kontaktar. De flesta förövarna har väldigt många bilder på barn när de blir påkomna, säger Emma Björneloo, även hon utvecklingsledare.
De flesta unga förstår att det som sker är fel. Men det är inte alltid så lätt att försvara sig mot förövare som hela tiden vet vad de ska skriva, och som dessutom inte ger sig.
– Ofta säger barnet nej först och säger ifrån. Men frågorna fortsätter att komma och efter kanske 30 minuter skickar de ändå en bild för att bli av med det som händer, säger Ljungkvist Holm.
Mer tid på sommaren
På sommaren har barnen mer tid till att vistas i den digitala världen. Det finns ofta inte samma mobilförbud som i skolan, och de flesta får vara uppe senare på kvällarna när det inte väntar skola dagen efter. Dessutom är en hel del av barnen ensamma hemma under delar av sommaren, då föräldrar jobbar.
Förövarna kan ibland sikta in sig på barn så unga som sju eller åtta år, men vanligast är att grooming sker i 13-14-årsåldern.
– Barnen utsätts när de sitter hemma, i en miljö där de ska kunna känna sig trygga. Dessutom sker allt fort, det tar kanske 45 minuter innan ett barn är utsatt för grooming, säger Ljungkvist Holm.
Rädda Barnen har gjort en stor enkätundersökning om grooming, och det visar sig där att två av tre barn inte skulle vilja berätta om de digitala övergreppen för någon.
– Det finns en risk att bli anklagad för det som händer, eller att bli av med sin mobiltelefon. Men många av barnen skäms också, säger Björneloo.
Nakenbilder delas
Ett annat problem är så kallade expose-konton.
Det är användare i olika sociala media som publicerar bilder man kommit över och de bilderna sprids snabbt vidare till många andra konton. Ofta delas bilderna tillsammans med namn och adress, vilket förstås blir oerhört kränkande. En bild som skickats lite aningslöst till en partner kan där snabbt få enorm spridning efter att relationen tagit slut. Men det kan också handla om bilder som skickats efter hot eller löften om belöningar.
– Barn och föräldrar har så olika kunskap om allt det här. 89 procent av barnen vet vad ett expose-konto är, men nästan inga vuxna kan förklara vad det är, säger Björneloo.
Det är inte ovanligt att barnen lockas med olika belöningar för att skicka sina bilder. Det kan handla om pengar eller till exempel en vejp. Men bilder skickas också under hot.
Expose-problematiken skapar inte bara unga offer. Den skapar också unga förövare, och det är ofta ungdomar som inte ens vet att de gör fel.
Det kan uppstå grupptryck snabbt, och om kompisar delar bilder på expose-konton är det lätt att ryckas med. Men om bilden är naken eller lättklädd, och personen är under 15 år, har man plötsligt begått ett barnpornografibrott.
– Det är förstås inte så roligt att ha med sig i livet, när man ska söka jobb, säger Ljungkvist Holm.
– Väldigt många barn utsätter andra barn utan att fatta att det de gör är lagligt, säger Björneloo.
Viktigt med kunskap
Vad är då viktigt för unga och föräldrar när det gäller utsatthet på nätet? Att kunna prata om det är kanske allra viktigast, men det är inte alltid helt lätt.
– Många föräldrar förstår inte hur olika sociala media fungerar, och då kan det vara svårt för barnet att förklara. Samtidigt vet vi att barn som utsätts mår väldigt dåligt och det finns undersökningar som pekar på att digitala övergrepp kan skada minst lika mycket som fysiska sexuella övergrepp.
Bland annat beror det på att bilder och filmer kan spridas väldigt snabbt över hela världen.
Att föräldrar är vaksamma och nyfikna på barnens digitala liv är mycket viktigt. Inte minst under sommaren då barnen har mer ledig tid.
– Ingen är med sina barn hela sommaren och det är så viktigt att hålla koll på vad som händer. De här förövarna finns på sociala medier, men också i gamingvärlden, säger Björneloo.
De flesta som utsätts för grooming mår väldigt dåligt och då behövs stöd. Från föräldrar men kanske också från andra.
– Utsattheten är oändlig och det går inte att veta vem som har sett bilderna. Många mår väldigt dåligt och det kan vara en fråga om liv och död, säger Björneloo.
"Jag kommer att sakna många"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.