Först och främst vill jag uttrycka min uppskattning för det arbete som dagligen utförs för att vårdplaneringen ska fungera så bra som möjligt. Samtidigt vill jag lyfta en fråga som har funnits länge inom hemtjänsten, nämligen hur restider mellan vårdtagare beräknas.
Restiderna baseras tydligt på standardiserade onlinekartverktyg. Vissa vårdorganisationer använder dessutom särskilda planeringssystem som är speciellt anpassade för vårdsektorn. Det vore värdefullt om våra planeringsverktyg också kunde ta hänsyn till verkligheten i vår arbetsvardag.
Det är viktigt att komma ihåg att restid i hemtjänsten handlar om “från dörr till dörr, inte bara från A till B”. Enligt dessa system verkar det ibland som om vi kan teleportera oss från en klient till en annan, en fantastisk förmåga, om vi bara hade den! Tyvärr är verkligheten betydligt mer praktisk (och långsammare): vi måste gå från insidan av huset ut, stänga dörren ordentligt, gå till bilen, sätta oss i, starta och först därefter kan vi verkligen åka iväg. Och vid ankomst börjar hela processen om, fast i omvänd ordning.
Restiden räknas dock ofta först från det ögonblick den föregående “insatsen” är avslutad, trots att vi då bokstavligt talat inte ens hunnit kliva över tröskeln från det tidigare hemmet. Det innebär att vi systematiskt hamnar i tidsbrist, med alla konsekvenser det får för både klienterna och oss som medarbetare. Ibland är det bara en eller två minuter mellan två vårdtagare, vilket i praktiken helt enkelt inte är genomförbart och orsakar onödig stress.
Det är dessutom en särskilt allvarlig fråga eftersom det kan leda till att man automatiskt kör snabbare från en vårdtagare till en annan om man tror att restiden är för kort.
Skulle det vara möjligt att se över restiderna i planeringssystemet eller anpassa dem mer realistiskt efter verkligheten? Kanske kan man till och med ta lite hänsyn till den stress som denna planering, i dess nuvarande form, ofta orsakar. Vem vet, kanske försvinner en del av den dagliga stressen automatiskt, bara genom något så enkelt som ärligt beräknad resetid.
Ett enkelt sätt att få insikt i detta vore om någon som ansvarar för dessa beräkningar följer med eller åker med under en eller två insatser, för att med egna ögon se hur tiden faktiskt förflyter i praktiken. Ibland säger några minuters erfarenhet mer än tusen rader kod.
Jag hoppas att denna synpunkt ses som en inbjudan till förbättring, till gagn för både personalen och vårdkvaliteten.
Jag vill även rikta mig till de trevliga boende i områden där vi besöker våra vårdtagare, och som ibland framfört klagomål: Vi ber om ursäkt från hjärtat för eventuella olägenheter. Vi vill också understryka att det inte finns någon ursäkt för omedveten fortkörning. Det finns en lång och komplex berättelse bakom detta, och vi lever verkligen med er och bryr oss om tryggheten i våra bostadsområden.
Och skulle teleportation någonsin bli verklighet, kommer vi förstås alla entusiastiskt att stå först i kön för att ta till oss denna nya möjlighet, och kanske även hjälpa kommunen att öka sina intäkter!
Personal i hemtjänsten
Läs mer debatt:
Debatt: Centralisering nyckeln till jämlik och effektiv sjukvård
Debatt: Dags för framtiden att ta plats i politiken
Debatt: Inte konstigt att färre läser till undersköterska
"Jag kommer att sakna många"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.